Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Sfârşit de partidă – premiera TRM

Oct
16

Iacătă că nu bine-a început stagiunea Teatrului Regina Maria, că ni s-a şi pregătit cea de-a patra premieră: spectacolul SFÂRȘIT DE PARTIDĂ (de Samuel Beckett, în regia lui Emil Sauciuc). Eu am mai văzut BECKETT montat la teatru, tot de Emil Sauciuc (AŞTEPTÂNDU-L PE GODOT), şi mi-a plăcut teribil de mult (deşi toată, dar absolut toată lumea recunoaşte că teatrul absurd e greu de digerat). Anyhow, premiera va avea loc sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Teatrului (deschisă de luni până vineri între orele 12-18, precum și de la Sala Arcadia, cu o oră înainte de spectacol), cât și online, de pe site-ul www.biletmaster.ro. Prețul unui bilet este de 15 lei.

Scrisă iniţial în franceză, apoi tradusă în limba engleză de autor însuşi, piesa „Sfârşit de partidă” trasează o paralelă între etapa finală a unei partide de şah, când rezultatul este deja cunoscut şi ultimele stadii ale vieţii. Piesa are în centru patru personaje ce trăiesc claustrate într-un spaţiu în afara căruia nu a mai rămas nimic, ca în urma unei apocalipse. Hamm, orb şi neajutorat, e ţintuit într-un scaun cu rotile; servitorul sau fiul său, Clov, se află într-o stare de agitaţie perpetuă, în conflict permanent cu Hamm, fără a putea să se liniştească ori să plece altundeva, să se elibereze. Alături de cei doi, care rămân împreună din raţiuni de neînţeles, îşi duc viaţa în pubele de gunoi Nagg şi Nell, părinţii lui Hamm. Singura lor fericire este amintirea trecutului; dezumanizaţi şi dependenţi de Clov, ei par incapabili de a înţelege prezentul în afara suferinţei în care o trăiesc.

Din distribuție fac parte actorii: Șerban Borda, Petre Ghimbășan, Tiberiu Covaci și Mirela Niță Lupu. Scenografia îi aparține Vioarei Bara, iar montajul de imagine lui Șerban Carțiș.

În cazul în care nu ajungeţi la spectacolul de sâmbătă, cea de-a doua reprezentație a acestui spectacol va avea loc marţi, 23 octombrie, de la ora 19, la Sala Arcadia, iar prețul unui bilet este de 10 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *