Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Sensibili de tot

Jul
23

Cred că trăim în secolul în care e la modă să suferi de ceva. Toţi cei pe care-i cunosc (myself included) se plâng, mai mult sau mai puţin, de câte-o suferinţă, mai mult sau mai puţin reală. Dar cea mai faină afecţiune despre care am auzit recent a fost una la care nu m-aş fi aşteptat de la o persoană tânără, care a spus, citez: “Vai, cât sunt de meteosensibilă!”. Acuma, pentru că am oareşce tendinţe ipohondriace, m-am dus iute la gugăl să-l întreb cum se manifestă aia meteosensibilitate. Am aflat primul lucru: că are de-a face cu meteodependenţa. Care, în traducere, înseamnă ceea ce fac bunicii de-o viaţă întreagă (văicăritul lor – ca de pildă “maică, ce mă dor oasele, sigur se schimbă vremea, o să plouă!”, se traduce, în termeni moderni, prin meteodependenţă). 

Şi eu, care credeam nevinovată că vremea are de-a face cu stările de dispoziţie. Ei bine, aflaţi mai departe că, potrivit acestui criteriu “meteo”, oamenii se împart în patru categorii:

1. Meteoadaptabilii: nu au nici un fel de dificultate în a se adapta la fluctuaţiile climei.

2. Meteodependenţii: influenţele atmosferice se repercutează direct asupra echilibrului psihic şi a stării de sănătate. Ei reacţionează cu irascibilitate, dureri de cap, indispoziţii şi tendinţe depresive.

3. Anticipativii: presimt modificarea vremii chiar şi cu 48 de ore în avans, prin dureri apărute la nivelul unor operaţii sau fracturi vechi.

4. Meteosensibilii: vechile boli se activează (reumatism, ulcer, depresie).

Bun, acum c-am aflat-o şi pe asta, am să pot dormi mai bine la noapte. Mă încadrez cu siguranţă în prima categorie, deci sunt meteoadaptabilă, dar tot vreau să fiu puţin meteosensibilă (să nu sufere prietena mea de una singură!) – am să fiu mai posacă atunci când nu e soare dimineaţa. Şi depresivă atunci când plouă sau e frig şi mohorât. Sounds like a plan, right? 😉

One Response to Sensibili de tot

  1. Un articol foarte bun, mi-a placut 🙂 . Bravo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *