Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Regal de teatru la #Oradea: scurt, muzical, de circ, de stradă

Sep
05

Poate vă place teatrul, dar nu în sala convenţională, unde trebuie să apari la ţol festiv. Poate vă place teatrul muzical, dar nu prea ştiţi unde se joacă. Poate vă plac spectacolele de circ, sau cele de stradă. Pentru toate aceste genuri nu trebuie să căutaţi prea mult, le veţi avea pe toate la îndemână în toamna aceasta la Oradea!

Începând de anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru Oradea apare, cu trei mari secţiuni: teatru scurt, teatru-circ şi teatru pentru copii. Festivalul Internaţional de Teatru Scurt devine aşadar componentă a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, care ne promite spectacole unul și unul!

Când are loc:

Festivalul Internațional de Teatru Oradea se desfășoară în perioada 20 septembrie – 12 octombrie. A XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt se desfășoară în perioada 20-29 septembrie, și are în componentă spectacole de teatru scurt (care vor fi premiate de juriu, în cadru fastuos, în ultima zi de festival), spectacole de teatru muzical, spectacole de stradă și o componentă nouă, cea fringe (spectacole independente de teatru, care se joacă în cluburi).

Cine vine la Oradea:

Cele mai bune teatre din țară vin la noi: Bulandra, Odeon, Nottara, Naționalul din Iași, Naționalul din Timișoara, din Cluj sau Sibiu, precum și spectacole din străinătate: din Franța, Austria, Germania și Ungaria. Dintre vedetele prezente la Oradea: Tania Popa, Andi Vasluianu, Dan Bordeianu, Catrinel Dumitrescu, Cătălina Mustață, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru, Dorina Lazăr, András Hatházi, Zsolt Bogdán, Razvan Mazilu, Dan Badea… și mulți, mulți alții!

Unde se joacă:

Iată lista spațiilor de joc: Sala Mare a Teatrului Regina Maria (P-ța Regele Ferdinand I, nr. 6), Sala Studio (pe străduța din stânga teatrului), Sala Arcadia (în Pasajul Vulturul Negru), Casa de Cultură a Sindicatelor (P-ța 1 Decembrie), Sala Filarmonicii de Stat (str. Moscovei, nr. ), Clubul Stage (str. Iosif Vulcan, nr. 14) și Clubul Moszkva (str. Moscovei, nr. 8).

Recomandări personale:

  • Neapărat trebuie să vedeți spectacolul care deschide festivalul anul acesta. După cum ne place să credem, la Oradea s-a instalat comod genul musical – iar spectacolul de deschidere e PRODUCĂTORII (de Mel Brooks, în regia lui Halasi Imre) – vineri, 20 septembrie, ora 19, la Sala Mare. O comedie excelentă, cu râsete, răsturnări de situație, multă muzică și momente excelente de dans!
  • Spectacolul de muzică rusească al Taniei Popa trebuie și el bifat – sâmbătă, 21 septembrie, ora 22 la Sala Arcadia. Muzică și voie bună, alături de Tania Popa & Band. N-o să regretați!
  • Pentru duminică, 22 septembrie, neapărat să dați o fugă la Sala Mare pentru URÂTUL (Teatrul de Comedie București), jucat în două reprezentații, de la ora 19 și 21 (pentru că locurile sunt limitate și cererea a fost mare.
  • Luni, 23 septembrie, avem recitalul extraordinar al lui Răzvan Mazilu și Dan Badea în ȘARAIMAN (de la ora 20.30, la Sala Filarmonicii de Stat Oradea). Nu trebuie ratat – bilete aici!
  • Marți, 24 septembrie, vedeți dacă mai prindeți loc la 8 FEMEI (de Robert Thomas, în regia lui Radu Nichifor) – premiera Teatrului Regina Maria – o comedie polițistă care se joacă la Casa de Cultură a Sindicatelor (în regim cu publicul pe scenă).
  • Pentru miercuri, 25 septembrie, e musai să vă luați bilet la CONCERT PENTRU DOI CLOVNI (a trupei franceze LES ROIS VAGABONDS) – un spectacol de teatru-circ, „furat” de la AVIGNON OFF de anul acesta. De aici luați bilete.
  • Joi mergeți la BARRYMORE (spectacol al Naționalului din Cluj), de la ora 17 la Sala Studio, pentru a-l vedea pe Anton Tauf într-un recital actoricesc de zile mari – bilete luați de aici.
  • Vineri, 27 septembrie, aveți două reprezentații ale spectacolului itinerant CEI CE NU UITĂ (de Gavriil Pinte) – de la ora 17 și 20 (ca să fim siguri că prindeți loc: se joacă cu publicul pe scenă, iar cererea a fost foarte mare). Momentan au mai rămas locuri doar la a doua reprezentație.
  • Sâmbătă, 28 septembrie… e full de spectacole foarte bune. Sincer, mi-e greu să aleg, așa că fiind weekend, vă încurajez să le bifați pe toate!
  • Duminică, 29 septembrie, de la ora 19 aveți parte de ceremonia de premiere (se premiază cei mai buni: spectacol, regie, scenograf, actor, actriță), iar după aceea faceți o incursiune în Anatevka, alături de personajele celebre de-acum din musicalul produs de Teatrul Regina Maria, SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *