Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Provocarea literară a lui 2019

Jan
06

După experimentul din 2017, mi-a trecut prin cap să mă bag într-o altă provocare literară, dar de data asta sunt puțin mai permisivă: nu mai am atâtea categorii specifice pe care mi-am propus să le parcurg, ci anul acesta voi face separarea pe sexe. Așadar, lume-lume, în 2019 voi citi doar cărți scrise de femei.

De ce am început cu femeile? 

Pentru că am găsit anul trecut mai multe articole grupate sub #readmorewomen, pe site-ul Electric Literature. Am ajuns acolo de pe Medium. Am fost intrigată și-am citit despre mișcarea de-a promova autoare. Poate e anul în care simt mai acut feminismul. Poate vine cu vârsta (?).

Apoi am citit articolul ăsta (cu recomandări de titluri bune, 85 de cărți scrise de femei), și mai apoi experimentul tipului ăstuia (care a citit doar cărți scrise de femei vreme de un an). Am mai găsit și acest experiment, cu cărți scrise doar de autori de culoare, vreme de un an. Lista poate merge la nesfârșit (cărți scrise doar de europeni, de americani, africani, asiatici, etc).

Ce vreau eu să spun cu acest articol?

Am un răspuns simplu: ieșirea din zona de confort.

Poate ați mai auzit termenul. Mie-mi suna în urechi în fiecare seară de miercuri, cu ocazia întâlnirilor Oradea Toastmasters, când provocarea era să vorbesc în public. Acum provocarea merge mai departe. Să ieși din zona de confort literară. M-am uitat pe Goodreads la cărțile pe care le-am citit de-a lungul timpului. Majoritatea erau scrise de bărbați. Lucru care nu e rău, dar cumva, pentru că au PR mai bun, ajung mai repede la mine. Așa că acum sap puțin și caut cărți scrise de femei. Îmi extind zona de beletrisică, ce era preferata mea, spre cărți de non-ficțiune.

Până la urmă, e doar o idee de schimbare. Și cred că-mi va fi greu, abia ce-am început anul și deja strâng nenumărate titluri scrise de bărbați, dar timp este. Sper. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *