Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Producător dac-aș fi…

Sep
24

Cu un hit pe Broadway…

Dragii mei, era și cazul să mă apuc de scris (acum, într-o pauză între spectacolele din FITO de anul acesta…), despre cel mai recent succes al Teatrului Regina Maria din Oradea: PRODUCĂTORII (un musical de Mel Brooks, în regia lui Halasi Imre).

Încep prin a scrie că în România nu avem cultul „producătorului” așa cum e în State (la filme sau la spectacole). Dacă te uiți în dex, abia al treilea sens e cel de „persoană sau societate care asigură finanțarea unui film cinematografic”, sensul la care face referire și musicalul lui Mel Brooks. În State e o întreagă industre a musicalurilor, la noi e un gen firav, care-și face apariția ușor-ușor, abordat de teatre (cazul Teatrului din Oradea) sau operă, cu succes sau nu prea, dar e bine că se întâmplă lucruri și în sensul ăsta. La Oradea se pun spectacole muzicale de ceva vreme, îndrăgite de către spectatori de toate vârstele, care umplu constant sălile (SCRIPCARUL PE ACOPERIȘ e la a treia stagiune de jucat cu casa închisă, dar și ÎNDRĂGOSTIȚII DIN ANCONA e un spectacol iubit, asta ca să zic doar câteva titluri).

Și iată că apare un nou spectacol, mult mai complicat decât Scripcarul…, care umple sala mare a Teatrului Regina Maria cât ai zice… Broadway. Trei ore de muzică și dans care nu mai contenesc, cu apariții surprinzătoare (spre deliciul publicului, care-a aplaudat cu poftă), orchestră ce cântă live, totul reglat până în cel mai mic detaliu pentru a fi pe placul lor, al spectatorilor. Și-a fost! S-a aplaudat la scenă deschisă minute întregi, s-a ovaționat, lumea întreagă a fost mulțumită de încă o seară de neuitat alături de frumoșii actori ai teatrului orădean.

Despre subiectul spectacolului, 2-3 cuvinte: Adaptarea lui Mel Brooks a filmului din 1968 îi are ca protagonist pe producătorul Max Bialystock (cândva unul dintre cei mai buni de pe Broadway), care îl convinge pe contabilul Leo Bloom să pună în aplicare o schemă care le va aduce bani grămadă – un spectacol eșuat (PRIMĂVARA LUI HITLER), ca apoi să fugă cu banii strânși… doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg (deznodământul îl aflați la teatru!).

Despre actori… Alex Rusu e Max Bialistock, producătorul versat, cândva Regele Broadway-ului pe care toți îl iubeau – azi, o fantomă a celui ce era cândva. Excelent atât în joc, cât și în numerele de dans și cântec. Pavel Sîrghi e Leo Bloom, contabilul timorat, isteric și cu dependență de păturica cea albastră – care are totuși un vis secret… acela de-a deveni cândva producător. Între ei, apariția senzuală: Dania Ținca e Ulla, asistentă/liniuță/recepționeră, viitoare stea de Broadway, care arată impecabil și e, cred, cea mai bună alegere pentru acest rol. Dania dansează perfect, se mișcă bine, și nici cu cântatul nu e rău – de fapt, așa-i și rolul: ea e bomba sexy care primește roluri după aspect, nu neapărat talente. Mai apoi, Daniel Vulcu îl întruchipează pe Franz Liebkind, autorul neonazist al piesei „Primăvara lui Hitler” – care, de la intrarea în scenă, a pus stăpânire pe public și a jucat ca la carte, stârnind hohote de râs. Echipa Gay e formată din Richard Balint (Roger DeBris), cel mai „potrivit” regizor pentru fiasco, Petre Ghimbășan (Carmen Ghia) care cântă și dansează bine, dovadă că nu trebuie să stea departe de musical-uri și staff-ul: Andrian Locovei, Ciprian Ciuciu, Răzvan Vicoveanu și Mihaela Gherdan. Băbuțele sunt și ele fantastice: Ioana Dragoș Gajdo, Zentania Lupșe și Lidia Leța. Avem apoi dansatori de Broadway: actori și actrițe ale Teatrului, dar și colaboratori externi, care s-au integrat în spectacol.

Nu vă zic despre eforturile de-a pune în scenă o astfel de super-producție… c-au fost multe și mărunte, cu bătăi de cap, cu schimbări, cu lacrimi, cu stres, cu agitație și multe dureri (nu doar de cap, ci și musculare), dar a ieșit și-a fost bine. Restul… e istorie de Broadway!

Vă las cu câteva poze din spectacol, făcute de Tonț. Enjoy!

3 Responses to Producător dac-aș fi…

  1. Superba piesa. Intru totul de acord cu tine. Apropo cand se mai lasa de dureri musculare chemati maseurul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *