Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

PREMIERĂ: Tanţa şi Costel

Oct
27

Pentru că ne-au ţinut pe jar destul de multă vreme, Asociaţia ArtEmotion ne-a pregătit, finalmente, o premieră: duminică, de la ora 21.00, ne aşteaptă la spectacolul “Tanţa şi Costel” al lui Ion Băieşu. De data aceasta, locaţia s-a schimbat: ne vom vedea în Restaurantul Old Mill (Str. 1848, dinspre str. M. Kogălniceanu), unde avem un loc special pentru teatru! 🙂

Sub deviza “La Moara Veche se macină teatru”, ne vom întâlni cu actorii Petre Ghimbăşan şi Mirela Niţă-Lupu, într-o comedie autentică, românească, foarte celebră pe vremea Împuşcatului.

Vă las cu invitaţia de-a veni şi a vă amuza la această nouă comedie, duminică, 30 octombrie, de la ora 21.00, la Moara Veche, cum ziceam. Un mic fragment din ce-a scris Elisabeta Pop în prezentarea acestei comedii:

“Tanţa şi Costel fac parte dintr-o galerie ilustră, ce-i drept, de proşti sub clar de lună, de moftangii şi moftangioaice din imediata noastră vecinătate, amintindu-ne, probabil şi de Chiriţele lui Alecsandri. Ei sunt două caricaturi, deşi aparent se dau drept oameni din carne şi sânge…Reprezintă totuşi o categorie bine determinată, care se forma în anii ’50, ’60, când la noi se instaura bine-merci comunismul, dar se vede cu ochiul liber, că, la altă scară, aceste personaje continuă să trăiască printre noi. Cum ? Uneori surprinzător de bime, cu o obrăznicie şi o impertinenţă greu de descris în câteva cuvinte… Prietenii ştiu de ce…

Aşa se face că îi vom urmări, în gară, la nuntă, în căsnicie, măcar câteva scene, martori şi implicaţi într-un tragi-comic accident şi, de ce nu, la teatru. În toate spaţiile şi timpii în care se află laolaltă, comicul şi ridicolul merg, fireşte mânâ-n mână. Ea e gureşă, ştie ce vrea şi mai are şi nişte părinţi care nu sunt doar gata sa-i trântească o nuntă, să taie porcu’, etc, ci, cu toate neamurile alături, că doar sunt uniţi, nu-i aşa, să–l agreseze pe cel care-ar deveni duşmanul ei. El  îi propune s-o ia de nevastă între două trenuri, că doar serviciul îi impune un program riguros. Poate că nu sunt proşti de-a binelea, căci, spre final, emit chiar cîteva judecîţi asupra lui Shakespeare, mă rog, după ce trag un somn bun la spectacole, dar sigur, nu au nici cea mai precară educaţie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *