Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Pe cine salvează Mary Poppins?

Jan
15

Dacă mă plângeam acum câteva zile că în 2013 am stat prost la capitolul VIZIONAT DE FILME, la început de 2014 se pare că mi-am luat revanșa. 15 filme bifez deja, și suntem într-a 15-a zi a anului… Am văzut multe filme bune și mă tot gândesc ce poate apărea mai bun anul ăsta. Stând așa și cugetând, am ales, pentru aseară, Saving Mr. Banks – contrar obiceiurilor mele. Mă documentez temeinic înaintea unui film, însă despre acesta nu știam nimic în afara faptului că trebuie să-l văd (cine mi l-a recomandat a zis „Ioana, tu trebuie!”).

Saving Mr. Banks (cu Emma Thompson și Tom Hanks în rolurile principale) e povestea din spatele unuia dintre filmele mele preferate: Mary Poppins. El, Tom Hanks, e Walt Disney – omul care a construit un imperiu pentru copii și adulți bazându-se pe desene animate. Ea, Emma Watson, e acritura P.L. Travers, autoarea cărții. El vrea cu orice preț să obțină drepturile de ecranizare, ea ține cu dinții de-a ei Mary Poppins (niciodată doar Mary), dar cum viața ei nu-i tocmai pe roze și banii n-ar strica, acceptă invitația de-a vizita L.A.-ul ca să negocieze un scenariu.

Filmul se desfășoară pe două planuri narative: unul al prezentului (vizita acriturii în SUA) și cel al trecutului, unde micuța Helen Goff (numele real al lui P.L. Travers) trăiește o dramă în familie – un tată alcoolic, manager de bancă, o mamă prea tânără, care nu rezistă presiunii și o cheamă pe sora cea rea în ajutor – sursa de inspirație (ne dăm seama din film) pentru Mary Poppins. Așadar, Walt vine cu o „armată” de oameni care promite un film de zile mari – cu muzică, oameni colorați și animații – ceea ce Mrs. Travers nu tolerează.

Nu mai e nevoie să spun că filmul iese cum vrea Walt, căci dragonul cedează pe ultima sută de metri în film, însă cum o face… e chiar frumos iar mie, personal, mi-au dat lacrimile big-time. Am plâns ca o copilă când i-am văzut pe Banks-ii de pe ecran cu zmeele lor, dar și pe acritura în sala de cinema, plângând de fericire (zic eu), și nu pentru că i-a trecut prin minte lui Walt să bage pinguini animați în film.

Pe cine salvează Mary Poppins, așadar? Nu copiii, nu familia Banks, ci pe doamna autoare (pe tatăl ei mai exact), pe care o izbăvește de păcatele și traumele copilăriei…

Așadar, eu trebuia să văd acest film, fie și numai pentru ambiția mea din copilărie de-a deveni Mary Poppins – dădaca perfectă!

PS: candidează la Oscar, if you ask me. Deși nu știu cu ce folos, pentru că ambii au deja nu una, ci două statuete (ea pentru Best Writing în Sense and Sensibility și Leading Role din Howard’s End și el pentru Forrest Gump și Philadelphia).

One Response to Pe cine salvează Mary Poppins?

  1. Pingback: 10 carti de capatai - Ioana Ştef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *