Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Oamenii şi melcii din România

Sep
12

Poate-aţi auzit/văzut vâlva din online cu privire la cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, o coproducţie româno-franceză, Despre oameni şi melci. Poze şi interviuri inedite, obiecte cu melci care-au invadat feisbucul şi twitterul, pe scurt: în sfârşit o agitaţie demnă de o premieră (deci se poate!). Despre Tudor Giurgiu, până acum, numai de bine: filmul anterior a fost primit foaaarte bine (Legături bolnăvicioase, primul lui lung metraj), iar despre distribuţie, nu mai zic: Andi Vasluianu e un actor pe val în momentul acesta, Monica Bârlădeanu e şi ea o damă de băgat în seamă, iar Dorel Vişan e, fireşte, numele greu care încununează producţia.

Premiera oficială e vineri, 14 septembrie, în cinematografele din întreaga țară. Vă zic şi câteva cuvinte despre subiectul filmului, preluate de pe site-ul oficial:

1992, Câmpulung Muscel.

Fabrica de mașini ARO a dat faliment și urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre cei 3000 de muncitori pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 își vor păstra locul de muncă.

George Petrescu, liderul de sindicat (soţul Anei, tatăl lui Viorel) trăiește cu o sumă modică lunară, la fel ca toţi ceilalţi muncitori din oraș. Neputând să doarmă, într-o noapte, vede o reclamă la televizor despre o bancă de spermă care plătește 50 dolari pentru fiecare donaţie. Așa îi vine ideea nebunească de a salva fabrica și locurile de muncă ale colegilor săi. Dacă 1000 dintre muncitori își vând sperma timp de o săptămână, ar putea strânge suficienţi bani pentru a salva fabrica de la faliment. Așa, ar putea să dea din nou drumul la producţie și toată lumea ar avea din nou de lucru.

Povestea a plecat de la o știre foarte scurtă pe care am citit-o în ziar în 2002. Muncitorii de la Aro propuneau să-și vîndă sperma pentru a plăti datoriile uzinei, în prag de faliment. În realitate lucrurile s-au oprit la aceasta știre care a stîrnit doar rîsete și ironie. Pornind de la această situație am încercat să-mi închipui cum ar fi evoluat lucrurile dacă propunerea ar fi fost luată în serios. Era o situație care vorbea despre naivitatea și idealismul nostru de după 1989. Trăiam într-o lume ale cărei reguli le ignoram și totul ni se părea posibil. Am ales personaje simple, care sunt confruntate brusc cu probleme de supraviețuire și care găsesc soluții neașteptate fără să se descurajeze, sau să dramatizeze. (Ionuţ Teianu, scenarist)

Ce ziceţi, după ce-aţi citit atâtea? Eu una-s tare curioasă de film, aşa că mă prezint diseară la patru ace la cinema, la premiera de gală a filmului. Şi ca să nu ziceţi că fac numai teasing aşa, de-amorul artei, aflaţi că am şi un mic concurs pentru voi: dacă-mi spuneţi cea mai interesantă ştire pe care-aţi citit-o sau auzit-o de curând, în care MELCUL e personaj principal, primiţi cu drag din partea mea o invitaţie de o persoană la film (valabilă în perioada 17-20 septembrie)  şi un pacheţel cu surprize de la producători. Buuun, daţi-i drumul, zic! Să-nceapă cursa melcului! :))

PS: din distribuţie fac parte şi actorul orădean Sebastian Lupu, un colaborator al teatrului Regina Maria, Sebastian Marina şi Doru Presecan, fost actor al Trupei Iosif Vulcan.

PPS: puteți câștiga invitație și de la FUA, Orădeanul sau MuzicaDeVest.

6 Responses to Oamenii şi melcii din România

 1. Stiu eu o stire despre MELC ! Nu e cea mai recenta insa 🙂 L-am vazut pe iutub la concertul celor de la RHCP , pot confirma : cochilia i-a dat ceva dureri de tentacule ;))
  P.S. in film o vedem si pe Liliana Ghita 😛

 2. Melcii, “angajati” pentru masurarea nivelului de poluare

  Cruzimea oamenilor a atins un nou nivel in Rusia, unde melcii nu mai sunt folositi doar ca delicatese, ci si pentru a monitoriza nivelul de poluare din zona unde se afla un bazin in care se colecteaza deseuri menajere din canalizare.

  Proprietarii unei companii de apa din Saint Petersburg au “angajat” 6 melci dintr-o specie numita “Uriasul african”. I-au dotat cu monitoare cardiace, iar planul lor este ca acestia sa “respire” fumul degajat de intreprindere si rezultatele sa fie supuse cercetarilor.
  Se pare ca tipul acesta de melci a fost ales pentru ca “au plamani si respira ca si oamenii”.
  Numeroase grupuri de activisti ecologisti si-au manifestat protestul fata de actiunea rusilor. Cei de la Greenpeace sunt chiar ingrijorati de faptul ca melcii ar putea sa sufere de cancer.

  Nu e atat de recent dar totusi e o stire despre melci 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *