Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

O seară minunată cu Baletul din Kiev

Jan
24

Poate vă număraţi printre orădenii care-au fost aseară la Spectacolul de Balet din Sala Mare a Teatrului Regina Maria. (“Lacul Lebedelor” în interpretarea Baletului din Kiev) Dacă da, cum vi s-a părut? Aţi fost impresionaţi, daţi pe spate? Aţi trăit cu intensitate momentele dramatice? Ei bine, şi mie mi-a plăcut, a fost un spectacol frumos, ceva ce rar mai prinzi prin Oradea, dar totuşi nu pot să nu vă spun despre unele mici “hibe” pe care le-am observat.

În primul rând, să vorbim despre punctualitatea tipic orădeană. Pardon, tipic românească. Că se-ntârzie în mod normal la toate spectacolele, e ceva cu care ne-am obişnuit, dar fix în seara în care ai un balet (lucru care se-ntâmplă poate de 2 ori pe an la Oradea) să te trezeşti că intri în sală la 15 minute după începere, şi să-i deranjezi pe spectatori pentru că, evident, nu-ţi găseşti locul în întuneric, asta mi se pare puţin nesimţit. Sau poate tipic pentru snobi?

Apoi, flash-urile de la bliţuri. Doamne-iartă-mă, pe lângă faptul că NU AI VOIE să faci poze în mod normal la spectacole (sunt fotografi plătiţi pentru aşa ceva), deranjezi foarte mult atât spectatorii de lângă tine, cât şi artiştii de pe scenă. Bun, înţeleg că musai vrei să ai poze de la acest eveniment unic, dar măcar fă-le, domnule, FĂRĂ BLIŢ. Se poate şi aşa, şi măcar n-ai deranjat lumea din jurul tău…

Musai 2 cuvinte şi despre copiii mici. N-ai găsit nicio mătuşică/bunică/bonă cu care să-ţi laşi copilul? Pe bune?! Când ştii că ai bilete la balet şi poate deranjezi lumea din jur cu copilul care nu stă în loc 2 ore… Înţeleg că vrei să-l culturalizezi de mic, dar cred că toate au o limită.

Să vă zic şi de muzica foarte prost înregistrată? Sala e proaspăt renovată şi dotată cu aparatură performantă, însă în primele 2 acte bubuia muzica într-un mod nu tocmai plăcut, ceea ce m-a dus la concluzia că poate n-au venit cu cea mai bună înregistrare posibilă… Se putea, cred, şi mai bine.

Câteva cuvinte şi despre spectacol: acuma, nu ştiu dacă e cel mai bun balet pe care l-am văzut – în afară de prim-solista Natalia Matsak şi balerinul ce l-a interpretat pe Rothbart (nu i-am găsit numele), ceilalţi păreau oarecum… puţin pe lângă. Se vede că se munceşte mult, şi probabil au fost obosiţi de pe drum, însă nu cred c-au fost în cea mai bună formă. Poate-s eu pretenţioasă, nu ştiu. Dar per ansamblu a fost bine, şi sper ca de-acum, cu sala cea nouă şi frumoasă la dispoziţie, să ne bucurăm de spectacole minunate de balet şi (sper eu!) operă! ;))

PS: Merci pentru poză, Remus! 🙂

4 Responses to O seară minunată cu Baletul din Kiev

  1. Am vizionat acelaşi spectacol, cu acelaşi balet (balerinul se numeşte Denys Nedak), doar că în Cluj. Articolul se potriveşte perfect experienţei clujene: muzica s-a auzit prost, şi dansatorii s-ar fi putut mişca mai cu talent :). În schimb în Cluj nu s-au făcut poze cu bliţ (apropo, dacă tot are toată lumea aparate digitale de atâţia ani, poate ar fi cazul să se documenteze puţin, recomand Digital photography for dummies: bliţul are ZERO efecte la o distanţă mai mare de 3 metri. Dacă fotografiezi un subiect care se află la 5 metri sau la 10, bliţul poate fi închis, nu face decât un singur lucru: consumă de energie electrică din acumulator). Şi nu în ultimul rând: copiii. Am stat la o lojă, şi lângă noi era o mămică împreună cu o fetiţă de câţiva ani. M-a exasperat. Vorbea, punea întrebări, se juca, se băga pe sub scaune… off… dar ce era culmea, că mămica părea mândră de giumbuşlucurile fetei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *