Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Ne batem joc de şcoală?

Jul
04

Chiar aşa, ia să scriem noi compunerea! 😉

Postul de azi vine cu inspiraţie de pe FB, când o prietenă a postat videoclipul de mai jos din Filantropica, cu dedicaţie specială pentru cei cu BAC-ul. Sincer, nu am acordat nicio atenţie problemei anul acesta, cum o fac din anul în care am terminat cu el, pentru că n-oi tot bate apa-n piuă. A trecut, l-am luat, a fost o aiureală, nu ştiu, nu cunosc. Ei bine, când anul acesta toată, dar absolut TOATĂ LUMEA e oripilată de rezultatele deosebit de slabe de la BAC, am zis că poate, dar poate merită să arunc şi eu un ochi. Şi rezultatele: fantastice, epice de-a dreptul. 6 elevi din 10 au picat. La aşa ministru, la aşa sistem, la aşa cadre (aici zic în cunoştinţă de cauză, c-am făcut şi eu cât de cât o şcoală) păi de ce vă miraţi că e promovabilitatea câtă e?! Nu cunosc, cred, oameni care să mai scrie corect gramatical în limba română, dar ei au studii superioare?! Apoi, câţi îşi dau aere c-ar şti engleză sau matematică, pe care-au făcut-o cu unchiul de gradul al treilea al bunicii, doar pentru că trebuia la bac?!

N-ar fi oare, mai bine, ca elevul să-nveţe ce vrea? Nu-l mai chinui cu matematică, dacă lui îi place istoria! Are aptitudini sportive, păi ajută-l să le dezvolte! Încă o dată, ne place despre noi, avem impresia că suntem cei mai tari din parcare, când parcarea Europei e, în definitiv, goală – la capitolul nostru – ştim o grămadă de tâmpenii despre nimic. Nu avem specialişti, doar românii ştiu face de toate. Lasă copilul să înveţe doar subiectul care-i place şi de care e pasionat! Mă tot gândesc cu groază cum ar fi fost dacă aş fi fost obligată de ai mei să fac mate-info, în ideea în care am aptitudini pentru limbi străine! Aş fi făcut asta, obligată, şi-aş fi rămas un mediocru, în loc să fiu mare şi tare în domeniul preferat…

Hai, asta-i cu dedicaţie specială pentru cei 100.000, în onoarea cărora sigur se va face o peliculă mult mai celebră decât chiar celebrul 300! 😉

10 Responses to Ne batem joc de şcoală?

 1. De ce toată lumea pune eşecul ăsta pe umerii actualului ministru? De când toată treaba asta cu analfabetismul e de anul acesta? Având în vedere că-n cei 3 ani de jurnalism (la facultate) nu s-a făcut vreun curs de gramatica limbii române sau că nici măcar profesorii de limba română nu ştiu că "vroia" e de fapt "voia" (fapt adevărat, eu aşa am învăţat în şcoală), nu înţeleg de unde consternarea oamenilor pentru rezultatele dezastruoase.
  Serios! În momentul de faţă, toată treaba asta cu BAC-ul e doar un subiect de can-can. Io încă aştept reportajele alea crunte despre cum nu se face şcoală, despre cât de pregătiţi sunt profesorii şi despre cum se intră în licee bune pe medii umflate. Dar reportaje bine documentate, pe ani şi cu rezultate concrete, nu pseudo-materiale despre cum un elev a dat mită să intre la un colegiu naţional. Sau cum CTP a reuşit să ia 5 la matematică la BAC rezolvând o parte din subiectele de anul acesta. O analiză serioasă a sistemului de învăţământ din ultimii 15 ani şi cum s-a dus pe râpă din cauza prea multelor schimbări politice. În fiecare an se schimba ceva în sistem. Ba erau manualele alternative, ba erau materiile, ba programele.

  • Ţapul inspăşitor e actualul ministru, e fostul ministru – pe scurt, toţi inteligenţii care şi-au pus în cap să reformeze sistemul educaţional.
   Reforma asta magică n-a pornit de la cadre, părinţi sau elevi. Tot se chinuie să schimbe ceva, fără să-şi dea seama că ar trebui să se potolească o dată şi să lucreze cu materialul pe care-l au.
   O analiză corespunzătoare a sistemului nu e posibilă în momentul ăsta, pentru că toţi sunt murdari. Ar trebui să vină, ca la fotbal, arbitri străini să ni-i analizeze. Să angajeze naibii consultanţi, că există atâţia, care să vadă unde-i buba. Pardon, bubele.

   • Reforma in invatamant a inceput cam de prin 2000, nici nu mai tin minte cate rahaturi s-au intamplat de atunci. Reforma lui Marga, Andronescu, funebriu asta…

 2. De ce sa gasim vinovati in ministrii care au facut, fac si vOR face reforme (nu ca mi-ar fi drag nenea FuneBriu), cand doar mariile lor elevii, si odata cu ei profesorii, sunt de vina. In scoli se fumeaza, se bea si se consuma substante etnobotanice. Scoala nu e scoala, si totul pleaca de la cei 7 ani de acasa pe care nu ii au unii dintre elevi (majoritatea). Ma ingrozesc, de-a dreptul, cand ma gandesc ca, acesti elevi, vor fi floarea conducerii acestei tari cand eu voi fi pensionar. Serios va spun ca ma bate gandul emigrarii, daca situatia nu se schimba in doi sau trei ani.
  S-au pus camere de filmat, s-a vazut realitatea crunta in care ne scaldam. Avem o generatie tanara inculta si idioata, cu valori morale de un nivel indoielnic. Auzim cu totii replici de genul:
  "Da-o in p**a scoala, merg la munca in Italia si fac bani" "Hai frate'n club, da-o dracu de invatatura, copiem la teza". Asta e valoarea generatiei actuale (exeptii sunt, si sunt mandru de ele)
  Iar aceste rezultate, jalnice, abominabile chiar, sunt proiectia educatiei primite de la parinti, profesori, societate. O societate bantuita de ciuma indiferentei.
  Mi-e sila.
  OOOOOO CUM NU VII TU TEPES DOAMNE….

 3. Invatamantul e in paragina. Rezultatele de anul acesta sunt consecintele unor reforme prea dese si prea proaste. Sincer an de an elevi care nu stiu ce e o ecuatie de gradul 2 sau ce reprezinta Antanta, termina licee bune. e bine ca anul asta nu o sa avem asa multi studenti.

  • Da, ar fi bine ca pentru prima oară de după anii 2000 să nu mai iasă studenţi pe bandă rulantă. Puţini şi eficienţi (cât se poate), dar tare mă tem că şi universităţile vor coborî standardele, acceptându-i şi pe cei "mai puţin potriviţi"…

 4. Si acum a iesit la suprafata ce a fost mascat in ultimii ani, faptul ca evaluarile s-au facut superficial si adevarata valoare si capacitate a copiilor/elevi. E doar vina lor si a parintilor, lipsa de interes si altele. Prea putin e de vina autoritatea, ministerul, ministrul, cadrele prost platite.
  Pe de alta parte…e nevoie si de "carne de tun", o generatie mai putin inzestrata mental mai usor de controlat si condus.
  Oricum , putin ii ajuta pe cei care in ultimii ani -convinsi ca 1-2 diplome de facultate ii vor ajuta in postul de casier la supermarket ( de exemplu) – pe scurt este nevoie si aici de lucratori la camp si livezi, si acolo nu sunt necesare studii, nici macar la nivel de bacalaureat

  E trist dar asta e realitatea, si e suficient doar sa iesi pe strada si ii vezi, priviri goale si capul gol

 5. Eu sunt total de acord cu ce zice dl. CTP in editoralul lui din Gandul si citez: "Cauza fundamentală a "dezastrului de la bac" este faptul că a şti nu mai este o valoare în societatea românească de azi." Mai mult de atata nu se poate spune nimic!
  Btw, recomand editorialul dansului 🙂

 6. da. valori sunt… se valorizeaza banul, bautura, curvaria, etnobotanicele, masinile tari, fustele infime, tatele mari, prostia, incultura…
  La ce le trebuie lor carte, cand un fum le e de-ajuns…
  La ce le trebuie lor lupta, cand o bere-i inceput, sfarsit dezmat…
  Nu e buna innobilarea prin cultura, ci mai bun e un concert al lui Salam…

 7. Pingback: Pai daca-i show, sa radem! - Ioana Ştef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *