Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Lecturile lunii octombrie 2017

Nov
15

În luna aceasta am avut „bucuria” de-a termina niște lecturi pe care le începusem hăt, demult!, dar și două prospături pe care nu le-am putut lăsa din mână. Vi le prezint în ordine cronologică:

O carte cu mult potențial. Am început-o în februarie, dar nici cum nu m-am putut ține de ea s-o termin în doi timpi și trei mișcări. Ultima parte am tergiversat-o toată vara, zici că eu eram aia de mergea de nebună pe drumul din sălbăticie. La început am fost intrigată (1 pentru că nu mai auzisem niciodată de PCT / Pacific Crest Trail, o potecă de duce din Mexic până-n Canada, 2 pentru că a recomandat-o Oprah, și 3 pentru că I’m a sucker for these books – vezi Eat, Pray, Love), dar apoi temele se tot repetau încât am ajuns să mi se acrească. Temele sunt următoarele: mi-am pierdut mama (nimic de zis, greu de îndurat), am fost o nevastă de doi bani, am pornit pe PCT fără să-mi bat capul cu planificatul în detaliu. Știu, știu, personajul pare bimbo all the way, dar într-un fel, dacă scoate o reacție din tine (fie ea bună sau rea), tot n-a fost în van cititul. De la mine a scos reacții cât cuprinde. 3* pentru efort și lecția învățată de-a nu te duce la mama dracului în praznic fără să te DOCUMENTEZI cum trebuie!

  • The Book Thief (Hoțul de cărți) – Markus Zusak

Aici voi fi eu aia care va zice… meh. Mi-a fost recomandată de foarte multă lume. Mi s-a spus că mă va da pe spate. E o carte scrisă dintr-o perspectivă… aparte. Ei bine, la pomul lăudat… I rest my case. Am început-o cu mult aplomb, dar la fel ca vecina WILD, mi s-a cam acrit la un moment dat. După mine (știu, părerea mea nu contează), putea fi mult mai scurtă decât cele 500+ pagini pe care le are, și vă rog nu dați cu roșii pentru că această carte, pentru mine, n-a mutat munți și văi și nu mi-a deschis ochii. Perspectiva e una faină (come on, câți ați mai citit o carte narată de Doamna cu Coasa), citate bestiale cu duiumul și chiar erau momente în care am râs bine, deși subiectul e unul tragic: Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă, adăpostirea unui evreu și furtul. Am lăcrimat când Himmel Street a fost bombardată. Și-am simțit că finalul a fost un pic abrupt, după ce unele pasaje puteau fi foarte bine scurtate. 3* de la mine pentru citatele faine și golden Jessee Owens (personajul meu preferat din carte).

Dragii mei, aceasta a fost o lectură care mi-a frânt inima. Din când în când, trebuia să-mi reamintesc faptul că povestea asta incredibilă nu e nici pe departe ficțiunea cu care aveam tendința s-o confund. Căci nu se poate închipui că cineva ar trăi așa pe lume. Cum poate cineva să scrie despre astfel de condiții de trai și să-și păstreze totodată candoarea și serenitatea în tot firul narativ? Cu vocea unui copil inocent, și mai apoi a adolescentei Jeannette, îi descoperim pe membrii familiei Walls în toată „splendoarea” lor: tatăl alcoolic, mama foarte probabil bolnavă mintal, sora cea mare (și deșteaptă), fratele cel mic (curajosul) și mezina familiei, cea frumușică, iar între toți, cea mai muncitoare fetiță: Jeannette. Cum au putut să supraviețuiască oamenii aceștia mă depășește. Mă voi gândi mereu la ei ori de câte ori voi auzi, de-acum înainte, cuvântul AVENTURĂ. 5* și restul e tăcere.

  • Nutshell (Coajă de nucă) – Ian McEwan

Când am terminat această lectură, m-am întrebat CE-A FOST ASTA? În afară de răspunsurile evidente – great, unsettling, witty, funny-at-times, fast-pace reading (mi-e lene să le traduc, căci Doamne, ofertantă mai e limba lui nea’ Will). Oare perspectiva să fi fost aia WOW? Sau întregul monolog imaginat de McEwan? Nu știu, cel mai probabil amândouă. Dar cert e că mi-ar plăcea să văd COAJA DE NUCĂ pe scenă. 5*.

Anul e aproape gata, și aproape gata sunt și eu cu provocarea mea de-a citi cel puțin 40 de cărți anul acesta.

One Response to Lecturile lunii octombrie 2017

  1. Castelul de sticlă mi-a plăcut și mie mult de tot. E sfâșietor de frumoasă. Mi-a plăcut mult tonul afectiv pe care autoarea l-a păstrat, în ciuda neajunsurilor trăite din cauza părinților.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *