Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Lecturile lunii noiembrie 2017

Dec
07

Ehei, dragii babei, ați ajuns aici la rememorarea lecturilor din luna noiembrie a lui 2017… A fost o lună plină, în care am preferat să bag mult croșetat (pentru că urma luna cadourilor, d’oh!), așa că am lăsat-o mai moale cu cititul. Așadar, doar două cărți bifate, dar vai, am făcut cadouri frumușele și-am mai spălat din păcate. E bine!

  • Choke – Chuck Palahniuk („Sufocare)

Curiozitatea a fost aia care m-a împins. Pentru că la Teatrul din Oradea s-a montat un spectacol bazat pe dramatizarea acestui roman, n-am vrut să mă duc cu temele nefăcute la teatru. Nu se face, și cu asta basta! Așadar, autorul teribil ținut minte mai degrabă după fazele cu Norton și Pitt care-și cară pumni unul altuia în Fight Club, față în față cu una care nu s-a dat în vânt după astfel de romane. Întrebarea de baraj: What would Jesus not do? Marele secol al dependenței dă naștere unui roman fain despre bolile mentale și plăcerile corpului, o intruziune în societatea dependenților sexuali și a pacienților cu Alzheimer. Ce e real și ce nu, relații umane puse sub microsop iar trecut, prezent și viitor se îmbină în acțiuni pe parcursul lecturii. Personajul principal, Victor Mancini, e un tip care s-a lăsat de medicină, care în timpul zilei lucrează într-un muzeu interactiv, iar noaptea se îneacă cu mâncare în restaurante, doar ca să le dea șansa oamenilor din jur să-l salveze. Toate acestea le face pentru a câștiga banii cu care s-o întrețină pe maică-sa, pacientă într-un ospiciu pentru pacienții cu Alzheimer. Ce mi-a plăcut? Ideea cum că oamenii normali pot deveni eroi, iar salvatorul e responsabil pentru cel pe care-l salvează. 4* și-un bilet la premieră. Sold!

  • Rugul – Gyorgy Dragoman

Page-turner de 4. Un roman care te face să întorci și următoarea pagină… și pe următoarea… și pe următoarea, până ajungi foarte repede la final. Îmi place întâlnirea cu scriitorii maghiari, e a doua pe anul acesta, și deși au un stil care poate părea ușor incomod, merită efortul. Povestea e una frumoasă, cea a adolescentei orfane care e reunită cu bunica ei în anii ’90, imediat după căderea comunismului. Nu dau spoilere, pentru că merită citită cartea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *