Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Documentare pe Corso, la ediţia a doua

Aug
27

V-amintiţi că anul trecut ne-am delectat cu o serie fantastică de documentare interesante, pe Corso-ul orădean? Iniţiativa a fost relansată, şi urmează să debuteze marţi, 28 august, ca până în 1 septembrie să vizionăm 5 documentare foarte bine-alese! Proiecţia se ţine undeva lângă Lactobar, cu accesul liber, fireşte, cu începere de la ora 21! Anul acesta, evenimentul este susţinut de British Council şi Institutul Polonez din Bucureşti. Lista cu filme e după cum urmează:

Marţi, 28 august, ora 21.00

Soundtrack for a Revolution (Sunetul unei revoluţii), 2009; regizori: Bill Gutentag, Dan Sturman; producţie: Marea Britanie, SUA, Franţa

Filmul spune povestea mişcării americane pentru drepturile civile, care a încercat, prin muzică şi cântece, să susţină ceea ce nu se putea spune doar prin cuvinte. Muzica a devenit elementul unificator împotriva violenţelor din partea populaţiei albe, dar şi de consolidare a comunităţilor de culoare din SUA. Cu o coloană sonoră impresionantă (Joss Stone, Wyclef Jean, the Roots), filmul este câştigătorul multor premii internaţionale precum: Festivalul Internaţional de Film din Vancouver, Festivalul Internaţional de Film din Chicago.

Miercuri, 29 august, ora 21.00

Art of Freedom (Arta Libertăţii), 2011; regizori: Marek Kłosowicz, Wojciech Słota; producţie: Polonia

Cum este posibil ca Republica Populară Poloneză, în anii 70-80, să aibă cei mai buni alpinişti din lume? Cum este posibil ca o naţiune unde salariul mediu lunar era de 20 de dolari să-şi permită să organizeze expediţii în Himalaya? Filmul oferă răspunsul la aceste întrebări într-o manieră captivantă şi prezentând Himalaism-ul, care, în celedin urmă, este şcoala vieţii, un test al solidarităţii şi experinţa unei veritabile libertăţi.

Joi, 30 august, ora 21.00

American Autumn: an Occudoc (Toamna americană: un documentar despre mişcarea Occupy), 2012, regizor: Dennis Trainor Jr.; producţie: SUA

Filmat în locaţiile de protest şi pe spaţiile de întâlnire a mişcării OCCUPY din New York, Boston şi Washington, filmul este o radiografie a mişcării OCCUPY, care s-a extins în întreagă lume şi militează pentru drepturi sociale şi echitate. Filmul este un manifest împotriva rapacităţii corporaţiilor globale, a sistemului financiar prezent şi a exploatării celui sărac de către cel bogat.

Vineri, 31 august, ora 21.00

Political Dress (Modă ca expresie politică), 2011, regizor: Judyta Fibiger, producţie: Polonia
Moda poloneză de underground a durat 45 de ani. Atunci când magazinele ofereau haine ce semănau mai mult a uniforme, mulţi polonezi au încercat să-şi găsească libertatea şi să se răzvrătească împotriva regimului, a uniformizării vieţii de zi cu zi prin culori îndrăzneţe, stil personalşi modele de haine unice.

Sâmbătă, 1 septembrie, ora 21.00

Only when I dance (Doar când dansez), 2009, regizor: Beadie Finzi, producţie: Marea Britanie
Filmul spune extraordinara poveste a doi copii din Rio de Janeiro (Brazilia), care încearcă să-şi croiască un destin din sărăcăcioasele cartiere favelas spre lumea dură, dar frumoasă a dansului.  Apreciat ca o producţie remarcabilă, care îţi oferă o experienţă de neuitat, filmul a fost numit de critici ca versiunea braziliană a lui Billy Elliott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *