Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Cum a fost la filmări: Perpetua şi Felicitas

Aug
24

Azi am să vă povestesc iute cum a fost la filmările pe care le-am anunţat săptămâna trecută, cele pentru o piesă de teatru care va avea premiera în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de anul acesta, de la Oradea.

Ei bine, n-a fost nimic spectaculos, am primit costumele indicate – halate şi baticuri, că doar trebuia să părem cât mai austere şi muncitoare, iar nenea regizorul a fost chiar OK. Nici vorbă de urlete, ţipete, scandaluri, cum îmi închipuiam eu că se practică mai nou pe la filmări, sau cum auzisem pe la alţii. Apoi, am făcut cunoştinţă pe această cale şi cu membrii Ansamblului Crişana sau cu actorii de la Arcadia, reuniţi acum într-o singură organizaţie, şi ei figuranţi în piesă.  Dar dacă filmările au mers cât de cât bine, acum să vă zic puţin şi despre piesă, pentru că am descoperit nişte detalii interesante, aş zice! ;))

Aceste filmări vor fi proiectate în timpul piesei Perpetua şi Felicitas: regizate de Tudor Chirilă, după „Actele Martirice” şi alte scrieri paleo-creştine şi latine. Piesa se va juca, din câte ni s-a spus, în Domul Catolic de la Palatul Baroc. Iată şi un extras din comunicatul care anunţă premiera piesei de teatru “Perpetua şi Felicitas”:

Textul este inspirat de un caz real bine documentat în textele vremii. În anii 202 – 203, în urma unui edict dat de împăratul Septimius Severus, un val de persecuţii cutremură Imperiul Roman. Îi cade victimă şi un grup de cinci creştini din Cartagina adepţi ai sectei [eretice] montaniste, ţesut în jurul figurii tinerei şi bogatei matroane (22 de ani) Vibia Perpetua, foarte bine instruită (scria în greceşte, cu toate că la Cartagina limba literară era latina), azvârlită în închisoare după ce născuse, alăptându-şi încă pruncul la sân. Alături de ea va sta sclava sa Felicitas, care va naşte la rându-i chiar în închisoare. Refuzând cu obstinaţie să-l considere zeu pe împăratul Romei şi să-i aducă jertfe în public în pofida insistenţelor de tot felul ale autorităţilor timpului lor, cei cinci martiri sunt finalmente condamnaţi să fie sfâşiaţi de fiare în amfiteatrul din Cartagina, ca episod al sărbătorilor organizate de municipalitate cu ocazia aniversării zilei de naştere a unuia din fiii nevârstnici ai împăratului.

CONCEPŢIA REGIZORALĂ este insolită, spectacolul fiind dezvoltat pe două planuri întrepătrunse. Unul filmic, proiectat pe un mare ecran, în care personajele vor susţine textul dramatic ajutate fiind de încadraturile propice (prim-plan, gros-plan). Altul scenic, în care aceleaşi personaje vor evolua simultan în momente de teatru-imagine verbal şi non-verbal, descinse parcă din lumea umbrelor. Cele două planuri interferează în permanenţă, personajele penetrând ambele spaţii, fie „live”, fie filmate.

Abia aştept să văd rezultatul final: sunt sigură că va fi unul deosebit! 🙂

3 Responses to Cum a fost la filmări: Perpetua şi Felicitas

  1. Am vrut să vin şi eu la filmări, mai ales că eram liber şi nu aveam nimic important de făcut, dar până la urmă a intervenit ceva şi nu am mai ajuns, poate data viitoare. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *