Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Care-i treaba cu umorul?

Nov
23

Sau cum se aplică umorul în discursurile Toastmasters. Da, asta-i una din lecţiile prinse la trainingurile de la Conferinţa Naţională Toastmasters de la Cluj, la care-am participat. Adrian Rusu, trainerul care l-a susţinut, e un inginer care, aparent, n-ar avea nici în clin, nici în mânecă cu acest subiect: vorbitul în public şi mai ales, umorul. Începând chiar el cu câteva glume care să destindă atmosfera, lucru care ne-a făcut şi pe noi să fim mult mai deschişi, chiar de-i vorba de ora 9 dimineaţa. Aşadar, printre subiectele abordate se numără:

  1. De ce e umorul amuzant?
  2. Care e sursa umorului?
  3. Beneficiile râsului
  4. Rolul social al umorului
  5. Cum se declanşează amuzamentul şi cum putem să utilizăm mecanismele umorului în prezentări
Ca să-ncep cu începutul şi cu ce-am scris eu pe notiţe (da, am avut foaie şi pix, the good old fashion way!), am să vă povestesc că Umorul nu e echivalent cu Râsul; râsul, fireşte, e reacţia noastră la Umor. Umorul a devenit într-atât de înrădăcinat în natura umană, încât s-a transformat în industrie. Apropo – să stai încruntat foloseşti 43 de muşchi… să râzi ai nevoie doar de 17. Dintre beneficiile râsului, sunt de menţionat faptul că: oxigenează organismul, reduce durerile, curăţă căile respiratorii şi ajută la detensionarea musculară.
În ceea ce priveşte rolurile sociale ale umorului, acestea sunt 3 la număr:
1. Superioritate (“Gluma reprezintă o rebeliune împotriva autorităţii şi o eliberare de sub presiunea acesteia.” – Sigmund Freud)
2. Detensionare (“Cine a scăpat adevărul într-un moment de neatenţie e bucuros că a dat la o parte prefăcătoria.” – Sigmund Freud)
3. Incongruenţă (“Umorul = raţiunea la balamuc.” Groucho Marx)
A fost un training deosebit de instructiv, foarte interactiv, ne-am amuzat la maxim, şi pot să spun că declaraţia mea din final, “Toţi trebuie să murim o dată, eu voi muri de râs” – e cât se poate de veridică – am râs până mi-au dat lacrimile. Da’ ce-ncerc eu să vă conving acum… râdeţi, că-i mai sănătos! Am zis! :))

3 Responses to Care-i treaba cu umorul?

  1. Deci, am anticipat bine atunci cand te-am pozat luand notite! 😀 Misto articol, bravo!

  2. Pingback: Sa va zic cum fu la Toastmasters Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *