Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Albert Nobbs

Feb
20

Aseară nu prea aveam chef de somn după un weekend foarte agitat, şi-am decis să continui lista mea cu filme de Oscar (anul ăsta stau cel mai bine, cred – am avut vreme să văd aproape 70% dintre filme – nominalizările la categoriile cele mai importante, adică), şi primul care mi-a ieşit în cale a fost Albert Nobbs. Filmul beneficiază de 3 nominalizări la Oscar, printre care Best Actress in a Leading Role (Glenn Close), Best Supporting Actress (Janet McTeer) şi Best Make-up. Şi după ce-am văzut filmul, dau crezare instinctelor celor ce-au făcut propunerea, pentru că Glenn Close face un rol excepţional. Dacă n-aş fi ştiut cine-i individa, doar văzând-o în rolul chelnerului Albert n-aş fi ştiut că nu e bărbat (great make-up, s-ar fi putut inspira şi cei ce-au făcut J. Edgar – unde machiajele sunt execrabile).

Şi-atunci, rogu-vă, explicaţi-mi de ce e atât de prost văzut de către critici? Am început să caut prin site-urile străine, care poate or fi mai răsăriţi cu recenziile, dar nu! Undeva am găsit scris că-i o poveste creepy. Că e prea mult. Că nu e veridic, că e un rol fals, că duduii nu-i iese figura. Dar oameni buni, la aproape 70 de ani, cu o carieră deloc de neglijat în spate, rolul acesta a fost cu-adevărat o provocare pentru Glenn, şi mie mi-a plăcut teribil (deşi nu mă declar fan al actriţei). Povestea filmului e cam aşa: Albert Nobbs lucrează într-un hotel, în Irlanda secolului 19, vremuri grele, cu sărăcie şi epidemii. Scopul său este să strângă bani (lucru pe care l-a început de ceva vreme, agonisind toate bacşişurile câştigate) pentru a-şi cumpăra un magazin, să nu mai depindă de patroană. Lucrurile merg potrivit planului până când, într-o seară, e nevoit să-mpartă patul cu un alt angajat, un zugrav. Acesta o descoperă, însă la scurt timp zugravul se dovedeşte a fi, la rândul său, femeie. De la un Albert stăpân pe sine, de gheaţă chiar, vedem acum un ins mai viu, mai decis ca niciodată să-şi vadă visul împlinit. Când află că zugravul, Hubert, e şi căsătorit, hotărăşte s-o facă şi el, şi-şi pune ochii pe o slujnică din hotel.

Mai multe nu vă spun, sper că v-am convins să aruncaţi un ochi peste film, dar cred că e Glenn Close şi Janet McTeer şi-au făcut treaba onorabil, şi că sunt candidate cu valoare la Premiile Academiei Americane de Film de anul acesta. Eh, cam atâtea deocamdată, mai am vreo câteva filme şi sper să termin lista! 😀

6 Responses to Albert Nobbs

  1. Intr-o lume asezata pe canoane, pasiunile nu sunt vazute cu ochi buni 🙂
    In lumea anglo-saxona conservatoare. pasiunile interzise chiar ca oripileaza.

  2. Nu l-am vazut inca, dar pana duminica il vad si revin cu o parare. Chiar sunt curios de ce e vazut atat de prost de catre criticii americani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *