Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Tot mort, tot mort?

Nov
25

În seara aceasta, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, ne aşteaptă o piesă de teatru de care eu, sincer, nu mă pot  sătura! O comedie ca la carte, cu o distribuţie excelentă şi o regie de zile mari. Este vorba de piesa lui Mark Twain, adaptată de David Ives – „Tot mort, tot mort?”, în regia lui Petre Bokor.

Scenariul piesei e simplu, în aparenţă: suntem în Franţa secolului al XIX-lea, iar Jean-Francois Millet este un pictor strălucit, care, ca majoritatea geniilor vremii, nu beneficiază de recunoaştere din partea publicului amator de picturi. Realizează nişte opere deosebite, pe care ajunge să le dea pentru o nimica toată, sau doar pentru a-şi plăti chiria. Bineînţeles, apare o idee salvatoare, care să-i asigure faima şi, evident, banii necesari supravieţuirii. Ajutat de prietenii săi, şi aceştia pictori, la fel de ghinionişti, Jean-Francois (interpretat magistral de Richard Balint) îşi înscenează moartea, însă evident, socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg! Îşi va duce planul la bun sfârşit, nu înainte de a trece prin nişte situaţii de un umor teribil (decide să reapară, travestit în Daisy Miller, sora-geamănă inventată, este curtat de către socrul său, care e atras de apetisanta „văduvă”, apoi înmormântarea care ia amploare naţională şi alte câte şi mai câte situaţii amuzante, spre deliciul publicului). Şi cum totul e bine când se termină cu bine, vorba dramaturgului Shakespeare, piesa are un final fericit, căci pictorul rămâne şi cu fata, şi cu banii, cum altfel? 🙂

Totuşi, Mark Twain are grijă să strecoare, de-a lungul piesei, o serie de întrebări referitoare la faimă, la câte suntem dispuşi să renunţăm pentru bani şi recunoaştere socială, deci piesa are şi-o componentă morală puternică.

Acestea fiind scrise, nu-mi rămâne decât să vă recomand cu căldură să mergeţi la piesă! Veţi râde, veţi simpatiza cu protagoniştii şi nici nu veţi simţi cum zboară timpul, căci nu-i aşa, „time flies when you’re having fun”!

PS: mai jos aveţi şi nişte poze făcute de mine! 😀

Distribuţia:

Jean-François Millet / Daisy Tillou: Richard Balint
Agamemnon Buckner: Petre Ghimbăşan
Phelim O’Shaughnessy: Sorin Ionescu
Hans von Bismarck: Pavel Sîrghi
Marie Leroux: Lucia Rogoz
Cecile Leroux: Adela Lazăr
Papa Leroux: Ioan Abrudan
André Bastien: Petre Panait
Madame Bathilde / Împăratul Rusiei: Mariana Vasile
Madame Caron / Sultanul Turciei: Ileana Iurciuc
Claude Rivière / Charlie: Răzvan Vicoveanu
Basil Thorpe / Regele Franţei: Şerban Borda

*afiş luat de pe saitul Teatrului de Stat Oradea

[slideshow]

2 Responses to Tot mort, tot mort?

  1. Da, foarte fain spectacolul, l-am vazut de doua ori si inca ma distrez cand imi amintesc :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *