Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Programul documentarelor de pe Corso

Aug
29

V-am tot povestit, începând de luna trecută, despre frumoasa iniţiativă de a arăta documentare pe Corso orădenilor, şi-asta gratuit! Iată că azi am primit programul exact şi un scurt sinopsis despre filmele pe care urmează să le vizionăm, şi vi le arăt şi vouă. Filmele încep de mâine, şi se proiectează în fiecare seară, după ora 9, până în data de 4 septembrie.

În ultima zi (duminică, 4 septembrie), se organizează şi-un tur al oraşului – vizate sunt clădirile istorice – o iniţiativă a comunităţii online din Oradea, la care puteţi participa şi voi! Ne vedem duminică dimineaţa, la ora 9, la Muzeul Ţării Crişurilor. Turul va ţine destule ore (vom termina undeva pe după-masă, pentru că ultima zi de proiecţie e dedicată proiecţiilor despre arhitectura şi patrimoniul cultural orădean.

PS: Cât despre filme, aflaţi că în faţa ecranului se vor afla scaune, însă dacă doriţi, puteţi să “parcaţi” şi pe terasa de la Lactobar, însă trebuie să faceţi consumaţie de minim 50 de lei pe masă. Enjoy! 😉

Program:

Marţi, 30 august:

Bee Moldovan/ Albinele moldoveneşti
Regie: Valeriu Sova, Sergiu Cumatrenco
Moldova, 2010, 57 min.

O familie de albine din Republica Moldova lucrează peste hotarele ţării, la fel ca personajele acestui film, care au pornit în căutarea nectarului la Paris…

On the road / Pe drum
Regie: Maciej Adamek
Polonia, 2005, 30 min.
Regizorul surprinde călătoria unui cuplu de vagabonzi, Josef şi Basia, în căutarea unui cămin. Totodată, filmul relevă lumea lor interioară, visele şi speranţele într-o viaţă mai bună.

Miercuri, 31 august:

Going for Green: Britain’s 2012 Dream
Documentar comisionat de Foreign and Commonwealth Office al Regatului Marii Britanii
Marea Britanie, 2011, 52 min.

Documentarul tratează subiectul construcţiei Parcului Olimpic din Londra pe baza principiilor de protejare a mediului şi de conservare a resurselor, combinând inovaţia şi creativitatea constructorilor britanici cu proiectul care vizează crearea unui parc de ultimă generaţie.

Journey of a Red fridge / Calatoria unui frigider roşu

Regie: Lucian Muntean, Nataša Stanković
Serbia, 2007, 52 min.

Călătoria unui frigider roşu spune extraordinara povestea unui baiat din Nepal  care e nevoit să lucreze pentru a-şi plăti studiile. Hari Rai are 17 ani şi de 3 ani este hamal. El cară diverse lucruri de la o destinaţia la alta. Ultima sa muncă este de a căra un frigider roşu din vârful muntelui până în cel mai apropiat oraş. Regizorul îl însoţeşte pe Hari Rai în această călătorie descoperind viaţa acestuia, gândurile şi speranţele lui, precum şi peisajele fascinate ale munţilor Himalaya.

Joi, 01 septembrie:

Beats of Freedom
Regie: Leszek Gnoinski, Wojciech Slota
Polonia, 2010, 75 min.

Beats of Freedom este o incursiune în istoria muzicii rock din Polonia, din perioada comunistă. Când toate aspectele vieţii erau controlate de regim, muzica rock devine un simbol al libertăţii. Filmul include imagini de la festivalul de la Jarocin, unicul din întregul bloc comunist, istoriile diverşilor muzicieni polonezi din acea perioadă si, cel mai important,  muzica lor.

The Circle – A Portrait of a Demonstration / Cercul-portretul unei demonstraţii

Regie: Tereza Reichova
Cehia, 2009, 62 min.

17 noiembrie 2008, Litvinov, Republica Ceha. Demonstraţia Partidului Muncitorilor este urmată de o antidemonstraţie a populaţiei de etnie romă. În cele din urma, localnicii se alătură demonstranţilor de dreapta împotriva romilor. Regizoarea invită participanţii părţilor implicate să confrunte declaraţiile cu imaginile filmate, în speranţa clarificării adevărului.

Vineri, 02 septembrie:

Über Wasser / Despre apă
Regie: Udo Maurer
Austria, 2007, 82 min.

Fără ea nu există viață. Iar dacă e prea multă, produce catastrofe. Este vorba despre apă. Filmul regizorului austriac Udo Maurer explorează, într-o manieră artistică și captivantă, importanța existențială a apei, în secolul XXI, pentru locuitorii din Nairobi, Kazakhstan și Bangladeș. Filmul cucerește prin imagini deosebite, coloana sonoră singulară și mesaj.

I am a Monument to Myself  / Sunt monumentul meu

Regie: Dmytro Tiazhlov
Ucraina, 2009, 58 min.

Personajul acestui film, Evgeny Hvatov,  are o pasiune ciudată şi o misiune socială importantă. Din copilărie, Hvatov a fost fascinat de cimitire, iar ca adult a construit mai mult de 100 de monumente. Regizorul urmăreşte felul cum Hvatov ridică monumente soldaţilor germani ucişi în lupte, ca un semn al reconcilierii şi memorării istoriei.

Sâmbătă, 03 septembrie:

Inokinya / Călugăriţa
Regie: Galina Adamovich
Belarus, 2010, 56 min.

Irina Denisova este una din personalităţile scenei muzicale din Minsk. După o serie de evenimente tragice, Irina îşi găseşte sensul vieţii  în mănăstire, alături de Dumnezeu, devenind călugăriţă. Filmul surprinde noua viaţă a Irinei,  trăirile ei,  dar şi unica pasiune rămasă din viaţa precedentă – muzica.

Marcela / Marcela
Regie: Helena Trestikova
Cehia, 2006, 82 min.

Timp de 26 de ani, regizoarea Helena Trestikova a urmărit viaţa Marcelei, o femeie simplă din Cehia. Alături de  Marcela, spectatorul trăieşte evenimentele tragice care îi marchează existenţa. După divorţ, moartea fiicei sale Ivanca şi o tentativă de suicid, Marcela îşi regăseşte puterea de a trăi pentru fiul său cu nevoi speciale.

6 Responses to Programul documentarelor de pe Corso

  1. La documentare stau prost. Nu am auzit de nici unul dintre ele, dar On the Road sună foarte interesant. Dacă îl vezi poate publici o recenzie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *