Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Poale dulci, curcan şi zăpadă

Dec
30

Ziua a doua oficială de viaţă în Moldova a-nceput cum nu se poate mai bine: a niiiins! Nu vă-nchipuiţi potopul de pe lume, ci doar aşa, de teste, niţică zăpadă, dar parcă aerul era deja altfel. Şi pentru c-am venit cu schiori profesionişti, era musai să ne deplasăm înspre pârtie, să testăm zăpada. Acuma, între noi fie vorba, nu-s mare amatoare de sporturi de frig (pentru că, în mare, DETEST frigul), da’ asta nu-nseamnă că n-am fost de gaşcă şi am stat acasă, ci dimpotrivă. 3 schiori profesionişti, unul începător – pe care l-am şi pozat vreo juma’ de oră în timp ce încerca să stea drept pe schiuri – şi distracţia a fost asigurată. Pentru că cei 3 erau prea buni, nu ne-am concentrat tare mult să-i urmărim, era mult prea fascinant să punem pariuri cât rezistă începătorul în picioare. Da’ a fost bine :))

Cam jumătate de oră am şezut şi-am râs, şi-apoi am decis că e de-ajuns: putem testa şi alte minunăţii ale iernii. Ca de exemplu vinul fiert de la Cabana Schiorilor din Vatra Dornei (unde-am fost la pârtie). Ei bine, nu ştiu ce preţuri se practică anul ăsta în Arieşeni, da’ aici e fabulos: 6 lei jumătatea de litru de vin fiert mega-aromat. Vin moldovenesc, tată, nu aiureli de pastilă. Apoi, să fi fost pe la a 3-a cană cu vin, ne-am dat seama că poate n-ar merge rău ceva de mâncare, aşa că am luat un meniu. Mâncare pe care-o găseşti în mod normal într-un loc pentru turişti, plus: atenţie: poale-n brâu. Na, eu ca amatoare de chestii tradiţionale, mi-am zis că nu se face să ratez aşa ceva, şi mi-am comandat. Credeam că primesc plăcintă cu brânză dulce, şi-o şi întreb pe chelneriţă. Mă asigură că aşa şi e, că e foarte bună, iar eu aşteptăm nerăbdătoare. Da’ când colo, plăcinta s-a dovedit a fi echivalenta brânzoicii din Ardeal. Aşa că… Ioana – 0, brânzoaica 1 (eu detest brânzoicile). Oricum m-am chinuit să iau o gură, şi chiar mi-a plăcut, aşa că n-a fost dracul chiar aşa de negru. Pe seară, ajunşi acasă, ne-am apucat de gătit “dihania” despre care v-am povestit ieri. Am urmat sfatul maestrului Adi Hădean şi l-am dat la cuptor după reţetă, şi nu vă spun ce miros a-mbăiat cabana vreme de 4 ceasuri: o minunăţie! Am pus şi-o ciorbă de burtă alături, şi-a fost o seară reuşită! Să ne-auzim cu bine! 🙂

3 Responses to Poale dulci, curcan şi zăpadă

  1. Un an bun masa blogata si campanii reusite !

  2. E actually Bucovina acolo nu Moldova iar oamenii din zona respectiva chiar tin la aceasta disociere totala 🙂 . Asta o spun asa, ca jumatate bucovinean ce sunt eu, despre cealalta jumatate am sa mentionez in cazul in care vei vizita locul respectiv :))
    Iar poalele-n brau sunt foarte bune, ca de altfel multe alte feluri de mancare de acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *