Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Perpetua şi Felicitas: o nouă premieră la Teatrul Regina Maria din Oradea!

Feb
01

În această seară, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria din Oradea vă aşteaptă un nou spectacol inedit: Perpetua şi Felicitas, un spectacol de teatru/film, bazat pe texte paleo-creştine din secolele II-IV, în adaptarea şi regia artistică a lui Tudor Chirilă (aici merită menţionat faptul că: nu e acelaşi Tudor Chirilă care e solist la trupa Vama, ci e regizorul TVR, unul dintre cei mai reputaţi regizori români de documentare). Nu e o întâmplare data premierei, calendarul ortodox român le sărbătoreşte pe cele două martire în 1 februarie.

Textul este inspirat de un caz real bine documentat în textele vremii. În anii 202 – 203, în urma unui edict dat de împăratul Septimius Severus, un val de persecuţii cutremură Imperiul Roman. Îi cade victimă şi un grup de cinci creştini din Cartagina adepţi ai sectei [eretice] montaniste, ţesut în jurul figurii tinerei şi bogatei matroane (22 de ani) Vibia Perpetua, foarte bine instruită (scria în greceşte, cu toate că la Cartagina limba literară era latina), azvârlită în închisoare după ce născuse, alăptându-şi încă pruncul la sân. Alături de ea va sta sclava sa Felicitas, care va naşte la rându-i chiar în închisoare. Refuzând cu obstinaţie să-l considere zeu pe împăratul Romei şi să-i aducă jertfe în public în pofida insistenţelor de tot felul ale autorităţilor timpului lor, cei cinci martiri sunt finalmente condamnaţi să fie sfâşiaţi de fiare în amfitetatrul din Cartagina, ca episod al sărbătorilor organizate de municipalitate cu ocazia aniversării zilei de naştere a unuia din fiii nevârstnici ai împăratului. Cu sânii încă mustind de lapte, Vibia Perpetua este legată de coloana condamnaţilor şi biciuită, apoi zdrobită de o vacă sălbatică în uralele mulţimii. Pentru că încă mai trăia, este decapitată.

De ce e acest spectacol inedit? Ei bine, poate vă amintiţi că-n vară vă invitam să faceţi figuraţie pentru acest spectacol. Iar acesta va beneficia de cadre live (pe scenă) şi filmate. Actorii vor interacţiona cu personajele de pe ecran, care se vor împleti realizând un întreg de teatru/film. Un fel de struţo-cămilă, cum bine-a zis-o şi regizorul la conferinţa de presă.

CONCEPŢIA REGIZORALĂ este insolită, spectacolul fiind dezvoltat pe două planuri întrepătrunse. Unul filmic, proiectat pe un mare ecran, în care personajele vor susţine textul dramatic ajutate fiind de încadraturile propice (prim-plan, gros-plan). Altul scenic, în care aceleaşi personaje vor evolua simultan în momente de teatru-imagine verbal şi non-verbal, descinse parcă din lumea umbrelor. Cele două planuri interferează în permanenţă, personajele penetrând ambele spaţii, fie „live”, fie filmate.

Apare cu această montare un spaţiu scenic nou, film şi teatru deopotrivă, numit de autor POLISPAŢIU LUDIC, ce se bucură de toate avantajele oferite de fiecare dintre cele două arte, îngemănate pentru prima oară la Teatrul Regina Maria din Oradea.

Spectacolul are premiera în 1 februarie, dar a fost programat să se joace în spaţii deschise, aşadar cei ce nu-l prindeţi azi îl veţi putea vedea de-ndată ce se încălzeşte afară, în şanţul Cetăţii, cel mai probabil.

3 Responses to Perpetua şi Felicitas: o nouă premieră la Teatrul Regina Maria din Oradea!

  1. Premiera de … premiera. Septimius Severus era un scelerat, originar din aceleasi tinuturi ale Cartaginei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *