Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

One flew East, one flew West…

Mar
27

One flew over the cuckoo’s nest!

Am fost multă vreme obsedată de refrenul ăsta, încă de pe vremea când am citit prima oară dedicaţia de la începutul romanului “Zbor deasupra unui cuib de cuci” (al lui Ken Kesey). Recunosc că am pus mâna prima oară pe volumul în română, dar rapid am abandonat şi m-am apucat de cel în engleză. La scurt timp după terminarea cărţii (pe care întâmplarea face că o recitesc zilele astea), m-a lovit curiozitatea să văd şi filmul, poate pentru a-l adora şi mai mult, dacă e posibil aşa ceva, pe Jack Nicholson. Ei bine, spre marea mea plăcere (şi nu numai a mea, sper!), Teatrul Regina Maria pune în scenă în Stagiunea 2011-2012 taman acest spectacol (bineînţeles, dramatizarea lui Dale Wasserman după romanul lui Ken Kesey).

Subiectul mă gândesc că-l ştiţi cu toţii, şi cred că pe mulţi ne-a marcat rolul McMurphy (unul de referinţă, chiar, în istoria cinematografiei) sau cel al lui “Nurse Ratched”. Louise Fletcher a fost atât de bună acolo, că n-a mai făcut altceva remarcabil după ce-a luat Oscarul pentru acest rol (ba mai mult, a fost considerată de mulţi no.1 în lista “Wasted Oscars”). Ca să nu mai zic că filmul a spulberat competiţiile la care-a participat, luând 5 bine-meritate premii Oscar (Film, regie, actor principal, actriţă principală şi scenariu adaptat).

Dar destule despre film! Spectacolul Teatrului Regina Maria (în regia artistică a lui Marius Oltean, cu scenografia Oanei Cernea) îşi propune să dezvăluie o experienţă mult mai intensă spectatorului. Evident, există unele limitări în teatru, dar acestea nu vor periclita punerea în scenă. Am tras cu ochiul pe la repetiţii şi ţin să vă spun că “nebunii” fac o treabă exemplară (mi-a plăcut foarte mult de Ciprian Ciuciu, care-l joacă pe Billy Bibbit, sau de Ion Ruscuţ în rolul Indianului). McMurphy nu putea fi altcineva decât carismaticul Richard Balint, care e, până la urmă, singurul om întreg la cap din tot spectacolul. Prezenţa feminină e întruchipată de Ioana Dragoş-Gajdo, despre care sunt foarte curioasă, să vă spun drept. Din distribuţie mai fac parte Anca Sigmirean (sora Flinn), Alina Leonte (în rolul lui Candy Star), Mihaela Gherdan (Sandy), şi: Petre Ghimbăşan, Pavel Sîrghi, Sebastian Lupu, Ion Abrudan, Eugen Ţugulea, Sorin Ionescu, George Voinese, Andrian Locovei şi Alexandru Rusu.

Premiera are loc sâmbătă, 31 martie, cu începere de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului. Bilete se pot cumpăra atât de la Agenţie (deschisă de luni până vineri de la ora 12 la ora 18) sau online, de-aici! Dacă nu ajungeţi la premieră, aflaţi că se mai joacă şi-n data de 8 aprilie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *