Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Lecturile lunii septembrie 2017

Oct
05

Pentru exercițiul scrisului (mai) des pe blog, m-am hotărât să împărtășesc niște idei literare. De un an fac parte dintr-un grup (secret) foaaarte mișto de pe Facebook, în care alături de alte câteva zeci de doamne și domnișoare, disecăm idei, lecturi, bârfe literare, iar marele atu al acestui grup este faptul că îmi îmbogățesc constant lista de lecturi. Ajung la mine astfel titluri care mai de care mai diverse care, în condiții normale, poate m-ar fi ocolit. Și pentru că azi grupul împlinește 1 an, se potrivește, zic eu, să pun și eu o rubrică pe blog cu lecturile fiecărei luni.

Așadar, sunt foarte la zi cu provocarea de pe goodreads.com. Mi-am setat 40 de cărți de citit în acest an, deși am setat numărul ăla cu multă frică și gânduri că nu voi reuși, iată că datorită grupului m-am automotivat și nu m-am lăsat. Nu știam cum va fi viața cu un omuleț în preajmă, cât timp îmi va mai lăsa să mă delectez cu una dintre pasiunile mele, și-anume cititul. Dar iată că primul an a trecut binișor…

Ca să n-o mai lungim, vă prezint lecturile lunii septembrie 2017:

  • Ce que le jour doit la nuit (Ceea ce datorează ziua nopții) – Yasmina Khadra

Nu mă consider a fi o babă, dar cred că sunt într-o etapă a vieții mele în care nu mai pun botul cu atâta ușurință la povești triste de dragoste, la povești în care oamenii tac mâlc și nu pot să-și mărturisească sentimentele. Îmi amintesc c-am văzut filmul bazat pe cartea asta (dacă nu l-ați văzut, dați o căutare, că merită – actorul principal e… yum!) și-am plâns cu lacrimi de crocodil la transpunerea poveștii tinerilor îndrăgostiți, atâta de impresionată eram de tot (de remarcat faptul că l-am văzut când eram mai tânără, acum 5 ani 🙂 ). Atunci am decis să citesc cartea. Am și început-o în franceză, dar n-a fost să fie, și la final în engleză am citit-o. Cartea e scrisă frumos. M-am bucurat să descopăr culturi noi, mi-a plăcut perioada istorică și locul acțiunii (Algeria în secolul XXI, în prag de mari schimbări). Începe cu copilăria protagonistului, în care oarecum regăsim explicații pentru tăcerea și închistarea lui Younes… și pe tot parcursul cărții am așteptat o izbucnire, o dare în clocot, ceva, cândva. În fine, e dat de taică-său să fie crescut de un unchi bogat care trăiește la oraș, pentru că tatăl și-a piertut întreaga recoltă (care se traduce în avere) într-un incendiu. Younes descoperă frumosul oraș Oran și curând se mută în Rio Salado, lăsând în Oran familia-i dragă, pe care n-o mai revede nicicând. Unchiul său deschide o farmacie și toate merg bine, până o cunoaște pe enigmatica Emilie, care va deveni tragica iubită a vieții lui. Gata despre subiect, c-am dat deja destule spoilere, așa că mai bine puneți mâna pe carte. A primit de la mine 3* pentru final. Care a cam salvat totul.

  • The Flanders Panel (Tabloul flamand) – Arturo Perez-Reverte

O carte ușurică, numai bună de concediu, pentru că paginile se întorc cu mare ușurință, pentru oamenii care au ca interes arta, lumea restauratorilor, a tablourilor flamande și a șahului. Toate acestea se regăsesc în amestecul imaginat de scriitorul spaniol: o avem pe Julia, o tânără restauratoare, pe amicul ei gay și foarte pestriț Cesar, pe amica matroană curvuștină Menchu și pe insipidul, dar genialul jucător de șah Munoz; avem o fascinație stranie pentru o capodoperă flamandă (din păcate, dragilor, e ficțională) pictată de artistul van Huys – Jocul de șah; presărăm peste toate astea niște crime și multe perspective legate de acest joc. Sincer vă spun că nu cunosc decât mișcările de bază ale pieselor la șah, așa că nu eram chiar în necunoștință de cauză, dar pentru cei dintre voi care nu v-ați lovit de acest sport (oare mai există astfel de oameni în lumea asta mare?!), s-ar putea să vi se pară oarecum plictisitoare cartea, și s-ar putea să vreți să săriți peste explicații, strategii și profilul unui jucător de șah. Mie mi-a plăcut acest aspect al cărții, dar și mai mult mi-ar fi plăcut un pic de încurcături pe final, nu confesiunea pe tavă pe care am primit-o așa din senin, cu fiecare mister explicat. Dar a fost o lectură plăcută de vară, care a mers repede. 3* și asta.

  • Our Souls at Night (Suflete în noapte) – Kent Haruf

O carte directă, fără menajamente, golită de orice mecanism de înfrumusețare. O femeie și un bărbat își găsesc alinare în nopțile petrecute povestind în întuneric, vorbind despre viața lor, cu bune, cu rele, cu morți, despărțiri, regrete și momente fericite. Faptul că amândoi sunt trecuți de 70 de ani și că au mai avut o viață alături de alți oameni nu are importanță defel pentru mine. M-am bucurat mult de această lectură și abia aștept să văd filmul (ecranizarea e cu Jane Fonda și Robert Redford și a apărut). 4* și recomandare de lectură!

  • În plus pe listă, niște piese de teatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *