Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

FEST – FDR 2012

May
13

Weekend-urile acestea au stat sub semnul Timişoarei… pur şi simplu, am făcut eu ce-am făcut şi tot la Festivalul de teatru din urbea de pe malul Begăi. Şi foarte bine am făcut, pentru că am apucat să văd nişte spectacole interesante, unele de-a dreptul fascinante. Ca să-ncep cu prima zi (sâmbătă, 5 mai), m-au fascinat cehii de la Compania Farm in the Cave – spectacolul de muzică şi dans Theater. Recunosc că nu sunt obişnuită cu acest gen de spectacole, primul pe care l-am văzut a fost sWitch, de anul trecut, de la FTS, dar pot să afirm că dacă e făcut aşa cum trebuie, poate să te fascineze şi să te încânte într-atât încât să spui că e o componentă esenţială a oricărui festival.

A doua zi, duminică, am fost ceva mai activă: am bifat două spectacole. Primul, un spectacol de-al studenţilor de anul II din Cluj, una bucată commedia dell’arte, care mie mi-a plăcut tare-tare (Potop! Potop! Vrem gondole), supervizat de Mara Opriş şi Ionuţ Caras. Deşi lung cât o zi de post (e ceva nou, totuşi, să vezi un spectacol de studenţi care să ţină 3 ore), tinerii au făcut faţă cu brio, culegându-şi bine-meritatele aplauze la final. Cel de-al doilea spectacol al zilei a fost tot de la Cluj, de data aceasta de la Teatrul Naţional, un mic show muzical (ca să nu zic recital Ada Milea): Insula (după Gellu Naum). Lumea era extaziată în sală, dar poate-am fost eu într-o pasă mai proastă, pentru că nu mi-a prea plăcut. În fine, asta nu înseamnă că nu merită văzut, de gustibus non discutandum.

O scurtă întoarcere acasă, iar vineri mă regăseam iarăşi în Timişoara, gata pentru un nou weekend plin cu teatru. Vineri (11 mai) a fost momentul primei mele întâlniri cu teatrul japonez, la spectacolul Crapul. E un stil nou de artă, care nu pot să zic că mă prinde foarte bine, date fiind şi premisele culturale, astfel că n-am ieşit tare impresionată de spectacol (once again, poate-s doar eu aşa). Însă pe seară am văzut ceva care mi-a plăcut mult: spectacolul unui teatru din Spania: A+ Lucruri pe care nu ţi le-am spus niciodată (care s-a desfăşurat în Piaţa Operei), un happening cu muzică şi coregrafie, cu elemente de circ şi dans. Cum ziceam şi despre spectacolul cehilor, mi-ar plăcea să văd mai des asemenea evenimente!

Ziua de sâmbătă (12 mai) a venit cu un moment mult-aşteptat: inaugurarea primei fabrici de decoruri din România. Lume bună adunată, oficialităţi (doar suntem în campanie electorală) şi un tur al clădirii au făcut ca unii să afirme că e, în realitate, o Fabrică de Vise. Eh, să le fie cu noroc şi să le meargă bine, zic! Pe seară ne-am reîntors la răcoare, în Sala Mare a teatrului pentru mult-aşteptatul spectacol (cel puţin pentru mine era) al Teatrului din Arad: Orchestra Titanic. Spectacolul lui Hausvater mi-a tăiat respiraţia (OK, scenografia şi-a făcut treaba bine!). Nu cunoşteam textul autorului bulgar contemporan (Hristo Boytchev), dar nici nu trebuia o cunoaştere în prealabil a subiectului, pentru că spectacolul e de-aşa natură încât să-i fascineze şi încânte până şi pe cei mai sceptici dintre privitori.

N-am mai apucat să rămân să vizionez O furtună (creaţia lui Silviu Purcărete cu care se va încheia festivalul), dar per ansamblu ce-am văzut a fost bine… Multe spectacole, unele bune, altele mai puţin, dar important e că există diversitate iar spectatorii au de unde alege. Iar la mine acum urmează SIBIUL! 😀

4 Responses to FEST – FDR 2012

  1. Vad ca ai fost foarte activa. Spectacolul spaniolilor l-am vazut si eu in P-ta Operei. Fain. si am mai vazut Inventatorul iubirii al Teatrului din Deva. Mi-a placut dar e cam deprimant.

    • Am fost, am văzut… Mi-ar fi plăcut să văd şi alte spectacole, dar pentru cât timp am avut, a fost bine. Iar spectacolul spaniolilor chiar a fost mişto! 🙂

  2. You lucky one! Ce de minunății îți văd ochii 🙂 Cu Sibiul m-ai dat gata acuma … va fi ceva nemaipomenit, sunt sigură!

    • I’m a lucky gal, what can I say? 😀
      Nici nu ştii cât de nerăbdătoare-s cu Sibiul… din februarie am aflat că merg… Număr zileleeee :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *