Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

EQUUS sau Despre religie și cai

Sep
26

Premiera cu care s-a deschis ediția de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru Scurt (cea de majorat, apropo) a fost spectacolul EQUUS (de Peter Shaffer), în regia lui Szabó K. István (directorul artistic al Teatrului Szigligeti din Oradea). S-a ieşit din sală destul de bulucit, unii şocaţi, unii încântaţi, majoritatea bulversaţi. Şi asta pentru că EQUUS e un spectacol greu digerabil, nu e pentru toată lumea. Nu e de public, nu e drăguţ, nu e cu cântece frumoase, pe care să le fredoneze audienţa. Atacă nişte subiecte care poate încă-s tabu pentru unii (sexualitate, religie, pasiune, instinct animalic) şi mai mult, arată. Arată multe şi mărunte, zgâriind suprafaţa unor lucruri aparent banale, dar cu o încărcătură maximă.

Richard Balint, eternul, neobositul Richard deschide spectacolul cu pledoaria proprie: e un psihiatru dat peste cap de cel mai recent caz al lui. E cazul tânărului Alan Strang (Ciprian Ciuciu, într-un nou rol principal care confirmă ceea ce ştiam din stagiunea trecută: e pregătit să facă performanţă!), un adolescent de 17 ani care într-o noapte a orbit şase cai din herghelia unde lucra în weekend. Cazul a şocat micuţa comunitate de englezi puritani, iar autorităţile au arătat “îndurare”, permiţându-i judecătoarei Hesther Salomon (Suzana Macovei) să-l interneze într-un spital de psihiatrie. Toate bune şi frumoase, doar că băiatul refuză cooperarea – tot ce poate scoate psihiatrul de la el sunt nişte jingle-uri de reclame, pe care le repetă obsesiv. Părinţii apar şi ei în peisaj: un tată ateu, care îl forţa să înveţe şi o mamă foarte religioasă, care crede că sexul e ceva murdar, păcătos chiar. Dumnezeul lui Alan e reinventat în chip de cal, un Dumnezeu care-l vede peste tot, care-l pândeşte, un Dumnezeu gelos în faţa căruia băiatul nu se poate controla.

Nu vă zic mai multe despre spectacol, vă invit doar să vă deschideţi mintea, să lăsaţi prejudecăţile acasă şi să vă prezentaţi în Sala Mare a Teatrului Regina Maria pentru a-l însoţi pe psihiatrul Martin Dysart în investigaţiile sale. Până la urmă, e bine de ştiut că nu doar gestul în sine e important, ci şi motivaţia din spatele acestuia.Vă invit să admiraţi coregrafia şi să vă lăsaţi purtaţi de muzică… şi cine ştie, s-ar putea să vă placă. Sau să vă facă să vă puneţi unele întrebări…

Spectacolul se reia duminică, 14 octombrie, de la ora 19. Vă las cu o galerie frumoasă de fotografii. Be there! 😉

One Response to EQUUS sau Despre religie și cai

  1. Pingback: Ziua Mondiala a Teatrului - 2013 - Ioana Ştef

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *