Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Degustare de vinuri la Restaurant Oregano

Nov
12

Nu mai fusesem până acum niciodată la o degustare de vin, nu ştiam cum trebuie să mă îmbrac, dacă primesc de mâncare, se dansează, etc. (întrebările existenţiale ale femeilor), dar la o ofertă irezistibilă de la Restaurantul Oregano din Oradea (în care tot în premieră am călcat), am zis: that’s it. Pentru că ieri, în 11 noiembrie, a fost ziua Sfântului Martin (sărbătorit de catolicii maghiari – Márton Nap), ni s-a servit un meniu de mâncăruri pe bază de gâscă şi vinuri din anul acesta.

Când am ajuns, înghesuială: plin de oameni deja aşezaţi la locurile lor, râsete, voie bună, muzică, eram în locul potrivit. Ne-am găsit şi noi o masă şi am pornit la treabă: un domn din partea Asociaţiei Vinţeler (care s-a numărat printre organizatorii evenimentului) a vorbit despre obiceiurile acestei sărbători (atât în română, cât şi în maghiară – fapt pe care l-am apreciat), iar mai apoi, despre vinuri. Meniul a fost delicios – nu mai mâncasem de multă vreme cărniţă de gâscă.

S-au scuzat la un moment dat, nu aveau să ne servească cele 8 feluri de vin promise, ci 10 – ce tare ne-am supărat (said no one ever :-)) ): şase albe, unul rose şi trei roşii, toate foarte bune. Dar nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, eu sunt doar băutoare, nu şi cunoscătoare. Cum ziceam, meniul a fost compus din mâncăruri cu carne de gâscă:

  • clătite Oregano cu carne de gâscă şi ciuperci;
  • supă de gâscă cu tăieţei;
  • friptură din piept de gâscă, gât de gâscă umplut şi pulpă de găscă cu varză călită şi cartofi;
  • desert „gâscă”.

Dintre vinuri, luaţi de pe invitaţie (producătorii):

  • Olah Zoltán vinificator : fetească regală (sec) şi blaufrankisch (sec).
  • Chifiriuc András vinificator: rizling italian (demisec), muscat ottonel (sec) şi roze cuvee (sec)
  • Czapp Árpád vinificator: fetească regală (sec)
  • Féth Imre vinificator: cserszegi-muscat lunel cuvee (demisec) şi siller cuvee (sec).

Nu ştiu care cum au fost, ştiu doar că veneau oamenii la noi la masă cu vin şi noi aveam mereu de băut, mâncărică, muzică şi voie bună. Nici nu ne-am dat seama când s-a făcut ora 11 seara şi ne-am îndreptat spre casă…

Una peste alta, prima experienţă cu vinuţul degustat a fost excelentă – şi mai mult, cum a zis unul dintre producători, dacă nu mă doare capul a doua zi, vinul a fost bun. Nu m-a durut capul azi-dimineaţă, prin urmare, nu doar unul, ci toate cele 10 vinuri au fost foarte bune. Aştept nerăbdătoare şi alte astfel de evenimente…

2 Responses to Degustare de vinuri la Restaurant Oregano

  1. E impresionant sa vezi si o degustare in plus avand in vedere ca in general doar magazinele mari se ocupa de asa ceva,ar fi fost o idee daca se oferea si o varianta online pentru asa ceva.

  2. Si cum era lumea imbracata? :d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *