Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

Care-i treaba cu back-up-ul?

Sep
13

Sincer, cu ocazia furtului vechiului telefon (pierzând, printre altele, toate contactele mele – un număr semnificativ de oameni de peste tot din ţară), prima chestie pe care cei cu care eram m-au întrebat: când ai făcut ultima oară back-up? Mi-a picat oleacă faţa, apoi mi s-au înmuiat picioarele, şi m-am făcut roşie-verde-albastră. BACK-UP? Ce naiba-i aia? Adică, înţeleg conceptul, da’ pe bune că-n viaţa mea de internaut nu l-am folosit. Nici la computere, laptopuri, şi-n niciun caz nu la telefon. :-w

În secunda aia mi-am amintit de-un episod din Sex And The City, cu Carrie fugind la un service de calculatoare după ce i se buleşte laptopul, şi toată lumea o ia în şuturi cu privire la back-up. Şi Doamne, se pare că şi eu sunt la fel: aş arunca manualul de utilizare al electrocasnicelor (chiar şi ale celor pe care nu le-nţeleg şi nu le pricep din prima) într-un exces de Feng Shui, sau aş arunca prin vreun sertar chitanţa obiectului cumpărat, ca să n-o mai găsesc în veci. Let’s face it, women do that. Şi nu e pentru că nu considerăm că-i important, ci pentru că toate-s importante, şi în rătăcirea noastră de moment – entuziasmul unei noi achiziţii – tot se “pierd lucruri”.

“Back-up? You’ve never used that expression with me before ever but apparently, everybody’s secretly running home at night an backing up their work.” Cam aşa eram şi eu, asta-mi era nedumerirea când toţi m-au luat în balon. Mai rămânea să m-arate cu degetul pe stradă, să zică: “Uită-te la ea, nu face back-up! Boo!”.

Aşadar, se-ntâmplă să mă consilieze şi pe mine cineva cum stă treaba cu back-up-ul ăsta? 😉 I’d sure appreciate it!

17 Responses to Care-i treaba cu back-up-ul?

 1. 🙂 Simpatic video.

  Ioana, draga, garantiile nu le arunci niciodata; cel putin nu de tot. Le arunci in “sertarul cu hârțoage”! Si cand o sa au nevoie de ea, o sa stai juma’ de zi sa reorganizezi sertarul.

  Dar revenind la backup. Chiar recent discutam cu cineva si-mi zicea ca “daca datele tale nu se afla stocate in cel putin 3 locuri diferite, e ca si cum n-ar exista” [asta fiind auzita la TV]. Nu-s tocmai de acord cu chestia asta, dar un backup din cand in cand nu strica. De exemplu toate pozele din comp merita sa le salvezi pe DVD-uri [si orice alte date unicate, care nu le poti “fura” de la altii].

  Dar ce-i drept… Si eu sunt in urma cu backup-ul pozelor!

  • Oh, dear. Eu nu-s în stare (momentan, cel puţin) să mă organizez să le am pe toate într-un loc de back-up, d-apoi 3 :))
   Dar ai dreptate… ar cam trebui să încep să salvez pe ele, că nu se ştie niciodată. Recomanzi DVD-urile? Eu m-am uitat puţin pe ici, pe colo, şi mă gândeam la un hard extern. 😕

   • Nu recomand DVD`urile pentru ceea ce vei accesa des (sau exista posibilitatea de a le accesa des). DVD`urile-s bine doar pentru ca-s ieftine si au capacitate relativ OK.

    Cel mai recomandat e un HDD extern, poate chiar un stick daca volumul nu e exagerat de mare.
    Dar chiar si cu asta, inca un back-up pe niste DVD-uri nu ar stica. Le pui undeva, intr-o pozitie fixa, nu le misti decat daca e strict necesar [sa ai grija sa nu se zgarie (intre ele sau de carcasa)].

    Back-up-ul stric necesar este pentru fisierele “unice”, care nu le poti procura de altundeva. Ma refer in special la poze si documente personale.

 2. Sa stii ca te-ai trezit tarziu sa te ingrijorezi cu backup-ul 🙂 . Asta era o ingrijorare justa acum vreo 5 ani (by the way, am pierdut de cateva ori date la viata mea, si mi se parea o catastrofa inimaginabila, asta timp de cateva zile, pana am uitat totul 🙂 . Suntem cam la un moment de cotitura: fisierele si toate datele nu vor mai fi localizate, vor fi undeva “in the cloud”, si le accesezi de pe diversele terminale cu care lucri. Deci nu vei mai avea nevoie de backup.
  Exemplu meu (si nu sunt deloc un geek): toate fisierele office sunt intr-un folder dropbox, le deschid de pe orice calculator sau de pe telefon. Telefonul este Android, asadar absolut toate informatiile sunt sincronizate in contul google, daca imi iau alt telefon, sutele de contacte, calendarul, emailurile, etc mi se sincronizeaza automat, fara niciun click, in 10 minute noul telefon arata ca vechiul telefon. Pozele si clipurile video din telefon, se sincronizeaza automat cu aplicatia dedicata g+, fara limita de volum, intr-un folder privat din google+.
  Cel mai fain o sa fie iCloud-ul de la Apple (prin octombrie cica se lanseaza): aplicatiile nici macar nu vor mai avea meniu de “save” – fisierele se vor sincroniza in timp real, si le deschizi de pe orice dispozitiv. Dar pentru asta va trebui fireste sa avem macbook-ce sau ipad-e 🙂 , deci eu nu voi fi parte din aceasta revolutie 🙂 (nu am nimic personal cu apple, dar totusi, cand poti sa iti cumperi 5 leptoape cu aceleasi specificatii si sa platesti cat pe un macbook, nu stiu cum sa zic… ma cam ustura la lobul rezonabilitatii).
  Asa ca cool down: fa-ti un cont de dropbox si pune fisierele in el, si nu te mai ingrijora cu backupurile barbatesti, ca nici barbatii de fapt si de drept nu le fac aproape niciodata 🙂 . La fel cu telefonul: ia-ti un android, si nu vei mai avea niciodata nevoie de backup date din telefon (recomand android pentru ca asta stiu, nu inseamna ca alte os-uri nu sunt bune).

 3. vezi sa iei un HDD extern mare (fizic) – ca sa nu il pierzi :))

  ca si alternativa, poti folosi si un MemoryStick USB, este mic si nu se zgarie precum DVD. In plus de asta, nu trebuie sa bagi tzashpe CD/DVD ca sa cauti o informatie. UN stick de 16 GB de ex. este pe la 65-75 RON si il poti pune breloc la chei 🙂

  Daca nu vrei sa “backup”-ui cantitati industriale de date, mai poti face si online backup … sunt o multime de site-uri care ofera spatiu de stocare 3-5 GB gratuit. Avantajul este ca datele le poti accesa de oriunde ai fi – cu conditia sa ai net.

  inchei cu un “tu fa ce zice si nu ce face IT-ul” … ca nici eu nu mai am backup de cand lumea, dar propovaduiesc calea backup-ului pentru o viata mai buna si fara riduri pe frunte 🙂
  edy

  • Fara sa vreau sa generalizez, dar uneori ce-i gratuit nu e foarte sigur [s-ar putea sa-ti piarda datele].
   Si trebuie ca cel care-ti ‘gazduieste’ fisierele sa fie de incredere… altfel cine stie pe unde ajung?!

   [stiu ca sansele sunt relativ mici, dar nu stii niciodata cum te poate lovi soarta]

 4. Înveți ce înseamnă ”backup” în ziua în care formatezi din greșeală un HDD extern de 500 GB. Fun-fun… Sau când salvezi 12 pagini de Word și nu mai ții minte unde și sub ce nume le-ai salvat.

  • uuuh, nasty :))
   la word-uri, primul lucru salvez cu un titlu de “muncă”, abia dup-aia modific.

  • Data completa -calendaristic vorbind- este imbatabila… ca titlu ; ,douasprezece pagini de Word’? Se da Search cu o fraza sau propoziti din context.

 5. Io fac backup la blog. La agenda telefonică n-am făcut până acum, dar nici nu aveam vreun telefon care să merite să fie furat. Dar pentru că acum am HTC, m-ai pus pe gânduri cu backup-ul ăsta.

 6. Anti reclama pentru Apple.

 7. mi-am amintit de articolul tău când am văzut reclama asta:

  http://youtu.be/AL2FlfitzSo

  off topic: ai dat bir cu fugiţii de pe google+? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *