Despre farmecul lucrurilor plictisitoare!

jurnal online, să-i zicem!

#11even Oradea: Devin ceea ce SUNT

Oct
22

Scriam acum câteva zile despre cât eram de fericită de invitația de a participa la ediția din 2013 a 11even Oradea. La câteva zile după eveniment, încă mi-e greu să strâng toate ideile și emoțiile pe care le-am trăit vineri seara, cu prilejul unicului eveniment 11even din țară (da, Oradea a fost singura care a ținut evenimentul, anul acesta – la anul avem promisiuni internaționale, din câte am înțeles).

Când am intrat în sala de la Double Tree by Hilton… nu am cuvinte să descriu surpriza când am văzut sala plină-ochi! Peste 250 de oameni au fost prezenți în sala ce părea neîncăpătoare. Am fost întâmpinaţi de Oana Mudura, moderatorul serii, care şi-a intrat rapid în rol (nu e la prima experienţă de acest gen). I-am cunoscut pe organizatorii 11even: Fundaţia Comunitară Oradea, am aflat despre programele lor în derulare (ne-au povestit despre Youth Bank şi despre Femina). Imediat după pauză ne-au prezentat un alt proiect, şi anume Bursa Talentelor(care încurajează performanţa tinerilor studenti sau absolvenților de studii universitare implicați în lucrări de cercetare de orice fel și/sau care lucrează la proiecte ce au ca scop final realizarea unor produse noi, lucrări de diplomă/doctorat, articole sau cărți, cercetări de piață, participarea la competitii, etc. care aduc un plus de valoare pentru beneficiarul final, membru al comunităţii locale. Se vrea susţinerea şi încurajarea acestor tineri, iar în acest scop, Fundaţia Comunitară Oradea urmăreşte acordarea a 10 burse în valoare totală de 48.000 lei, ceea ce reprezintă o sumă de 4.800 lei/bursă.).

Acum, câteva cuvinte despre cei 11 vorbitori: prima a fost Laura Creţ, actriţă a Teatrului de Comedie din Bucureşti. A vorbit impecabil – se vede că activează într-un domeniu unde ştie să-şi controleze emoţiile, iar de la ea am reţinut o vorbă de-a regretatului Dem Rădulescu, pe care le-o zicea în facultate, când aveau probleme cu rolurile dificile: „Toate fetele de la Cehov sunt triste pentru că n-au serviciu.” Am râs… 🙂 Mai apoi a vorbit Iunia Pașca, a cărei carte am cumpărat-o la final: Spre lume, prin mine. Un jurnal al devenirii, despre care ne-a povestit și ea în discursul său de la 11even. Un om frumos, călător, care și-a dat seama că vrea să evadeze din cușca impusă de societate și vrea să se regăsească. O temă cum nu se poate mai bună pentru un astfel de eveniment… I-am admirat fotografiile minunate și am rămas cu un lucru: vreau să vizitez și eu cât mai mult din lumea asta mare! Cel de-al treilea speaker a fost interpretul de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu – nu l-am auzit niciodată vorbind (ce-i drept, nu prea mă uit la teveu), dar omul ăsta a avut o ținută și un discurs sobru, totuși înduioșător… Am rămas în admirație în fața vorbelor lui, și m-am bucurat încă o dată că sunt în sală. Mai apoi a urmat Adrian Cioroianu, manager Intel, de unde am învățat că „totul este o provocare. Zâmbește!”. Ne-a spus o poveste frumoasă, despre drumul din viața fiecăruia, de unde am tras concluziile: acceptă-te pe tine, acceptă-i pe ceilalți și acceptă lumea! Imediat după a urmat Dorina Koroszi, multiplă campioană balcanică la atletism – o sportivă care a muncit mult și a înfruntat condiții grele pentru a ajunge pe culmi… Nu i-a fost ușor, iar emoțiile au fost destul de mari, însă s-a descurcat de minune! Ultima vorbitoare înainte de pauză a fost Natalia Selegean, finalista de la X Factor, orădeanca noastră dragă cu care ne mândrim și pe care o susținem. Nati a fost vizibil emoționată, având nevoie de sprijinul celor din public pentru a trece peste momentele… încărcate, însă noi am simțit patima și dedicarea și dorința de a reuși… DREAM BIG, asta ne-a transmis. La finalul discursului, a susținut un microrecital în aplauzele tuturor oamenilor din sală. Bravo, Nati! 🙂

La pauză am aflat despre Bursa Talentelor, apoi a luat cuvântul Cătălin Neamțu, inițiatorul 11even. Am reintrat în povești alături de cea de-a șaptea vorbitoare, Ionela Danciu, o femeie dintr-o bucată, care a luptat cu statul român… și a învins! Mândră mamă a trei triplete, a văzut că la nașterea fetelor primește o singură indemnizație de creșterea copilului, și nu trei (cum ar fi normal). Ea a dat statul în judecată și a învins, deși pe plan personal se lupta cu cancerul tiroidian. L-a învins și pe acela… A urmat apoi Diana Geambașu, notar, care a avut o poveste foarte tristă dar… plină de speranță. Aflată în luptă cu o boală urâtă, ea își menține zâmbetul și optimismul, alegând să accepte boala… am lăcrimat… A spus și un citat foarte frumos de-al lui Arsenie Boca: „Întristarea e chipul unui suflet cu luminile stinse.” Al nouălea vorbitor a fost Hadrian Borcea, medic-șef UPU SMURD. În momentul în care a ajuns în față, să ia cuvântul, nu mai conteneau aplauzele… l-am aplaudat la scenă deschisă… de la el am aflat că pacientul e elemenul fără de care sistemul medical din România ar funcționa perfect. Mi-aș fi dorit să nu fie așa, dar e adevărat. Un discurs emoționant, care a fost aplaudat minute-n șir. Sincere felicitări! Vorbitorul cu numărul 10 a fost Romeo Gozner, președintele fondator al Asociației Gold Dragon din Oradea. Multe lucruri am aflat despre cât de greu le e sportivilor… mă tot întreb cu reușesc să obțină performanțe în condiții grele, cel puțin la Oradea… Un om care impune respect, cu ținută și prestanță – fără îndoială sever, dar cu inima bună. La final, cireașa de pe tort, îndrăgitul om de televiziune și radio Mihaela Tatu a vorbit despre atitudine și performanță. Despre viața ei, cariera ei, despre care e drumul spre succes (niciodată același, băgați bine la cap!). O femeie frumoasă, energică, cu un debit verbal fantastic și cu o atitudine de învingător. Bravo!

Seara s-a încheiat cu un recital de 11 minute al corului Fiat Lux… la care tot publicul a stat cu gura căscată: măi, uite că avem și noi tineri talentați… poate nu știm să-i promovăm? Nu știu… cert e că de la 11even am plecat cu și mai multe semne de întrebare… și nu pot decât să-mi doresc ca ediția de anul viitor să mă găsească sănătoasă, și pe organizatori să-i inspire să aibă evenimente cel puțin la fel de emoționante.

Mai multe fotografii găsiți aici.

One Response to #11even Oradea: Devin ceea ce SUNT

  1. Cel mai mult mi-ar fi placut sa il aud pe domnul Borcea, il admir mult!

    Ar fi frumos ca aceste prelegeri sa fie inregistrate si puse online, gen TED.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *